Haagse schrijver en dichter Remco Campert (92) overleden

© Ricco van Nierop
DEN HAAG - Schrijver en dichter Remco Campert is afgelopen nacht op 92-jarige leeftijd overleden. Zijn uitgeverij De Bezige Bij maakte het nieuws namens de familie bekend. De uitgeverij laat weten 'intens bedroefd en diep getroffen' te zijn door zijn dood.
De auteur werd op 28 juli 1929 geboren in Den Haag als zoon van de schrijver Jan Campert en de actrice Joeki Broedelet. Toen hij drie jaar oud was, gingen zijn ouders uit elkaar en werd hij in een pleeggezin opgenomen. In 1943 hoorde hij op zijn twaalfde dat zijn vader was omgekomen in een concentratiekamp.
Campert kreeg grote bekendheid met het boek Het leven is vurrukkulluk (1961), waarvoor hij onder meer de P.C. Hooft-prijs kreeg. Campert geldt als een van de belangrijkste auteurs van Nederland. Hij schreef ook bekende boeken als Liefdes Schijnbewegingen (1963), Tjeempie! of Liesje in Luiletterland (1968) en Tot Zoens (1986).

'Ik wil graag een lichte toon hebben'

Veel van zijn werk is autobiografisch en heeft als thema de confrontatie tussen droom en werkelijkheid. Vaak ook gaan zijn verhalen over mislukking, machteloosheid of verdriet, maar het wordt nooit zwaar. 'Ik wil graag een lichte toon hebben. Anders wordt het bij mij veel woordgeraas met een steeds kleiner inhoudje. Ik vind het leuk de mensen aan het lachen te maken', zei hij daar zelf eerder over.
Remco Campert ontving talloze prijzen. In 2000 wilde men hem benoemen tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, maar de schrijver weigerde de onderscheiding. In 2011 ontving hij de Gouden Ganzenveer. In 2018 stopte hij met zijn rubriek in weekblad Elsevier.
'Nederland neemt afscheid van zijn meest geliefde dichter en schrijver. Zijn leven was verrukkulluk en hij heeft het tot op hoge leeftijd ten volle geleefd', reageerde premier Mark Rutte op het overlijden van Campert.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!