Kabinet investeert in verbetering van leefbaarheid Den Haag Zuidwest

De Meppelweg in Den Haag Zuidwest
De Meppelweg in Den Haag Zuidwest © Omroep West
DEN HAAG - Het kabinet trekt ruim 700 miljoen euro uit om de leefbaarheid in twintig stadswijken te verbeteren. Onder meer Den Haag Zuidwest is een van de aandachtsgebieden die genoemd staat in het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. Met het geld wil het kabinet de 'opstapeling van problemen' doorbreken.
Van het totale budget gaat 600 miljoen euro naar betere woningen (nieuwbouw, het grootschalig renoveren van bestaande bouw en het transformeren van bijvoorbeeld winkel- of kantoorruimte naar woningen) in de wijken. 20 miljoen gaat naar de aanpak van schulden en armoede. Eerder werd al ruim 80 miljoen euro toegezegd om jeugdcriminaliteit te voorkomen.
Minister Carola Schouten (Armoedebeleid) komt binnen een paar weken met een plan over hoe de 20 miljoen euro daaraan gaat bijdragen in de wijken om problematische schulden terug te dringen. Vorige week werd duidelijk dat minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) geld zou uittrekken op het rechte pad te houden. In de wijken die het kabinet wil opknappen, verkeren jongeren vaak in een kwetsbare positie. Dat maakt ze een gemakkelijk doelwit voor criminele ronselaars. Het geld moet helpen de jongeren kansen te bieden.
Volgens minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) vergt het aanpakken van de problemen in de wijken 'een lange adem en doorzettingsvermogen'. Door te bouwen aan 'gemengde wijken met een divers woningaanbod' krijgen inwoners meer toekomstperspectief, aldus de minister.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!