Vaccinatieaanpak corona ook ingezet voor prikken tegen difterie, kinkhoest en polio

DEN HAAG - De wijk- en buurtgerichte aanpak om de vaccinatiegraad van verschillende doelgroepen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) te vergroten wordt verder versterkt. GGD Haaglanden en de gemeente maken daarvoor gebruik van ervaringen die zijn opgedaan rondom het vaccineren tegen corona.
De wijk- en buurtgerichte aanpak betekent dat onder meer sleutelfiguren (zoals religieuze leiders, buurt- en sportcoaches) worden ingezet ten bate van het vaccineren, eerder gebeurde dat al voor specifieke doelgroepen. Ook speciale gezondheidsambassadeurs van GGD Haaglanden trekken de wijken in om voorlichting te geven.
Het RVP beschermt kinderen tegen twaalf ernstige infectieziekten, waaronder difterie, kinkhoest, tetanus, polio en hepatitis B.
De positieve ervaring met de aanpak van vaccineren tegen corona is goed bruikbaar voor het RVP. Daarnaast is de extra inzet nodig omdat de vaccinatiegraad in Den Haag dalende is in vergelijking met een jaar eerder. 'Dat is ronduit zorgelijk', stelt zorgwethouder Kavita Parbhudayal (VVD).
'Kinderen moeten gezond en veilig kunnen opgroeien. Vaccineren doe je niet alleen voor jezelf, maar voor elkaar. De artsen en verpleegkundigen van onze Centra voor Jeugd en Gezin doen er samen met GGD Haaglanden alles aan om de vaccinatiegraad te verhogen, maar toch zal er nog een tandje bij moeten.'
De Haagse aanpak, waarbij sleutelfiguren en artsen en verpleegkundigen met een migratieachtergrond in wijken en buurten worden ingezet, richt zich op 3 pijlers: het wegnemen van belemmeringen, communiceren en informeren, en het versterken van professionals.

Uit de vaccinatiecijfers van het RIVM blijkt dat in 2021 in het hele land is de vaccinatiegraad van bijna alle RVP-vaccinaties lager is dan het jaar ervoor. Dat zou mede komen door de coronapandemie waardoor vaccinaties in die periode werden uitgesteld.
De vaccinatiegraad bij zuigelingen in onze stad ligt nog net boven de 90 procent. In sommige gevallen is dat te laag te noemen: voor vaccinaties tegen bof, mazelen en rodehond (BMR) ligt het streven van de Wereldgezondheidsorganisatie op 95 procent.