Strandtenten krijgen subsidie voor elektrische bevoorrading: 'Juist daar moet lucht schoon blijven'

© Richard Mulder
DEN HAAG - De gemeente wil dat horecaondernemers op het strand meer gebruik gaan maken van bevoorrading door elektrisch vervoer. Met een subsidieregeling van €100.000,- hoopt zij hen te stimuleren dit te doen. 'De Haagse stranden staan bekend om hun mooie duinen, natuur, schone stranden en duurzame horeca. Het college wil dat zo houden en daar graag verder bij helpen.'
Strandtenten in Den Haag liggen in de Natura2000, een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. 'Het is dus belangrijk dat we juist daar klimaatverandering tegengaan, duinnatuur herstellen en zorgen dat de lucht die we inademen schoon is', aldus de gemeente.
Volgens wethouder Liesbeth van Tongeren is er al veel gedaan om winkels en horeca in de stad op een schonere manier te bevoorraden. Ook juist op het strand is het belangrijk om geen vervuilende stoffen uit te stoten, zegt ze. 'Op het strand ben je letterlijk in de natuur; die willen we mooi en schoon houden. Wij verwachten met deze regeling een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van het strand. Zo wordt er minder uitgestoten en is er minder geluidsoverlast. Goed voor de natuur en de gezondheid van onze inwoners aan de kust.'
In 2021 vond al een pilot plaats met elektrische bevoorrading van strandhoreca, waaruit bleek dat dit goed mogelijk was. Ook zou de pilot aan hebben getoond dat het aantal ritten te verminderen is door gebruik te maken van een hub, waarbij goederen voor verschillende strandpaviljoens worden verzameld op een centraal punt.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!