Klimaatactivisten Extinction Rebellion willen Utrechtsebaan blokkeren: 'Epicentrum voor protest'

Blokkade Extinction Rebellion
Blokkade Extinction Rebellion © Omroep West
DEN HAAG - De Utrechtsebaan (A12) wordt vanmiddag door demonstranten van Extinction Rebellion (XR) geblokkeerd. De locatie is volgens woordvoerder Chris Julien 'het epicentrum' voor een klimaatprotest omdat het ligt tussen het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Het is de bedoeling dat de demonstranten rond de lunch met banners 'op een veilig moment' de weg op gaan om deze een aantal uur te blokkeren voor het verkeer. 'Natuurlijk maken we altijd ruimte voor hulpdiensten', zegt Julie in Bob Staat Op. XR is voornemens om het protest een aantal uur te laten duren. XR zegt op Den Haag FM er van uit te gaan dat het verkeer makkelijk kan omrijden en dat de politie de demonstratie zal faciliteren.
Met het protest willen ze voor elkaar krijgen dat er een einde komt aan subsidies voor olie, kolen en gas. De klimaatactivisten stellen dat de subsidies ervoor zorgen dat de klimaatcrisis enkel erger wordt.
Het protest is niet aangemeld bij de gemeente. Die zegt dat blokkades niet zijn toegestaan. 'Blokkeren van wegen kan levensgevaarlijk zijn, niet alleen voor mensen die de weg blokkeren, maar ook voor andere verkeersdeelnemers', aldus een woordvoerder van de gemeente.
De Utrechtsebaan is sinds anderhalve week weer open voor verkeer. Sinds januari was de weg dicht wegens een grote opknapbeurt.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!