Politie grijpt in bij blokkade van Utrechtsebaan door Extinction Rebellion

DEN HAAG - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) hebben rond de lunch de Utrechtsebaan, vlakbij het Malieveld, enige tijd geblokkeerd. De politie heeft tientallen demonstranten aangehouden. De weg is weer vrijgegeven.
Bij het protest had XR eigen auto's op de weg stilgezet en zaten twee mensen vastgeketend op het dak van een stilstaande auto. Het dak van die auto werd met een slijptol open gezaagd waarna de demonstranten los werden gehaald van de auto. Aan elkaar vastgeklonken zijn de twee afgevoerd in een politiebus
Burgemeester Jan van Zanen gaf eerder een noodbevel af, waarna de politie de actievoerders opriep om de weg te verlaten en terug te gaan naar het Malieveld. Enkele demonstranten werden toen al aangehouden, onder wie iemand die de weg op probeerde te rennen.

Malieveld

De klimaatactivisten gaven aan de Utrechtsebaan een aantal uur te willen blokkeren. Een aantal demonstranten was rond 12.15 uur reeds aangehouden door de politie. 'Ik hoop dat het andere rebellen lukt om de A12 plat te leggen', zegt een persoon in een video op Twitter, volgens XR zit deze persoon in een politiebusje.

'Blokkeren van wegen kan levensgevaarlijk zijn'

Voor het protest begon was er al flink wat politie op de been, dat meldt een verslaggever van mediapartner Omroep West. Er is een noodverordening afgekondigd zodat de politie een einde kan maken aan het protest.
'Blokkeren van wegen kan levensgevaarlijk zijn, niet alleen voor mensen die de weg blokkeren, maar ook voor andere verkeersdeelnemers', liet een woordvoerder van de gemeente Den Haag eerder weten.

Subsidies fossiele brandstoffen

XR had vooraf bekendgemaakt de weg te willen blokkeren. Ze protesteert tegen subsidies voor fossiele brandstoffen. 'We eisen het onmiddellijke einde van alle subsidies voor olie, kolen en gas', schreven de rebellen bij aankondiging van het protest.
De locatie van de blokkade is bewust gekozen. Woordvoerder Chris Julien noemde de plek 'het epicentrum' voor een klimaatprotest omdat het ligt tussen het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!