Musical Aladdin dankzij audiodescriptie ook toegankelijk voor blinden en slechtzienden

Musical Aladdin dankzij audiodescriptie ook toegankelijk voor blinden en slechtzienden
Musical Aladdin dankzij audiodescriptie ook toegankelijk voor blinden en slechtzienden
DEN HAAG - Een primeur in het Circustheater op Scheveningen, daar kunnen blinden en slechtzienden ook een musical meemaken. 'We gaan audiodescriptie toevoegen aan de voorstelling, dan beschrijft een stem wat er visueel wat er gebeurt', zegt Mereijn van der Heijden van de app Earcatch in Bob Staat Op.
Erik van Muiswinkel heeft zijn stem geleend voor de audiodescriptie voor de musical Aladdin. Wanneer er in de voorstelling zelf niet wordt gesproken zal zijn stem tussendoor komen om te beschrijven wat er op het podium gebeurt.
'Er zijn in de voorstelling Aladdin tweehonderd momenten waar we ruimte hebben om een omschrijving te geven. De grootste uitdaging is om dat synchroon te laten lopen met de voorstelling', zegt Van der Heijden. Er worden, net zoals bij de lichtafdeling, signalen gebruikt waardoor de app weet wanneer deze wat kan vertellen. 'We wachten net zo lang tot we het volgende puntje hebben en dan gaan we weer verder.'

Aladdin, TINA en 14

De app wordt woensdagavond voor het eerst gebruikt in het theater, al is deze vooraf uitgebreid getest. 'Theater gaat vandaag echt de primeur zijn.' Van der Heijden hoopt dat het succesvol zal zijn waardoor de nieuwe feature vaker ingezet zal worden.
'Ik heb goede hoop dat ook volgende voorstellingen op deze manier toegankelijk gemaakt worden en structureel worden voorzien van audiodescriptie.' Na Disney's Aladdin zullen in elk geval TINA en 14 het verhaal voorzien worden van audiodescriptie.
Meer informatie over de app en hoe je die kunt gebruiken is te vinden op de website van Stage Entertainment.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!