Huizenprijzen Den Haag weer iets gestegen: verkoopprijs gaat richting de 5 ton

Foto ter illustratie: Andrew Mead
Foto ter illustratie: Andrew Mead
DEN HAAG - Een gemiddeld koophuis in Den Haag kostte afgelopen kwartaal 476.000 euro. Dat is twee procent duurder dan het vorige kwartaal. Ten opzichte van een jaar geleden zijn de huizen wel duurder, de prijs steeg met 8,3 procent. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. Vorig kwartaal waren de huizenprijzen nog iets gedaald.
Opnieuw zijn er de afgelopen maanden minder huizen verkocht. In het tweede kwartaal werden er 950 woningen verkocht in Den Haag, dat is 17,7 procent minder ten opzichte van vorig jaar.
Er wordt nog steeds veel boven de vraagprijs verkocht, zo'n 74 procent van de kopers betaalt meer dan de vraagprijs. In Den Haag duurt het ongeveer 24 dagen totdat een huis verkocht is. Dat is even lang als vorig jaar.

Kopers hebben meer keuze

Over het algemeen is er volgens NVM meer lucht op de woningmarkt en hebben kopers meer keuze. Landelijk gezien stijgt het woningaanbod met 54 procent ten opzichte van het vorige kwartaal.
'Het flink toegenomen aanbod en de minder hard doorstijgende verkoopprijs zorgen voor wat meer ruimte in de Nederlandse woningmarkt', aldus NVM. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning in Nederland, steeg naar 448.000 euro. Dit is een stijging met 3,5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar.

'Minder extreem'

Volgens NVM zijn de cijfers 'stevig', maar 'minder extreem' dan in eerdere kwartalen. 'Er komt wat meer lucht in de nog steeds krappe woningmarkt. Dat is goed om te zien. Het sterk gestegen woningaanbod biedt een kijker een betere kans om koper te worden.'
Maar we moeten niet te vroeg juichen. 'Toch is het te vroeg om van een echt kantelpunt te spreken, ook al beïnvloeden de hypotheekrente en de explosief gestegen energiekosten het sentiment in de woningmarkt.'
Veel vraag naar betaalbare nieuwbouw
Opvallend is dat er landelijk veel minder nieuwbouwwoningen zijn verkocht, bijna de helft minder dan een jaar eerder. Kopers zijn vooral op zoek naar eengezinswoningen, maar die zijn voor veel mensen onbetaalbaar. 'Er is nog veel vraag naar betaalbare nieuwbouw.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!