'Lammetjes kinderboerderijen door gemeente verkocht voor de slacht'

© Omroep West
DEN HAAG - De gemeente verkoopt lammetjes van stadsboerderijen op Marktplaats, aldus de Partij voor de Dieren. Op die manier zouden de dieren terecht kunnen komen bij de slacht. Raadslid Robin Smit: 'Ze bezorgen lammetjes die op kinderboerderijen ronddartelen een enkeltje slachthuis. De gemeente laat zich van haar slechtste kant zien.'
De partij heeft zo'n Marktplaatsgesprek in handen, dat Den Haag FM heeft ingezien. Volgens Smit staan er ook veebedrijven tussen de reviews van het account van de gemeente. 'Niemand maakt mij wijs dat een veehandelaar het dier niet naar de slacht brengt', zegt hij in Bob Staat Op.
Volgens Smit overtreedt de gemeente hiermee haar eigen regels. 'De gemeente zet zich in voor verantwoord huisdierenbezit. Door dieren via Marktplaats aan te bieden, terwijl ze weet dat die dieren bij de slacht kunnen belanden, gaat ze rechtstreeks tegen dit uitgangspunt in.'

Populatie

Naast de wreedheid wijst Smit op het gemeentelijk beleid, Boeren met Beleid, waarin is opgenomen dat stadsboerderijen alleen nog fokken met geiten, schapen en koeien om de populatie op peil te houden.
'Er moet echter voor ongeveer 100 dieren jaarlijks een nieuw huis gevonden worden. Deze dieren zouden volgens het beleid moeten worden verkocht met een overeenkomst waarin criteria zijn opgenomen zoals het niet binnen zes maanden mogen slachten', aldus de PvdD.

'Papieren werkelijkheid'

'De wethouder heeft meermaals aangegeven dat de dieren goed terecht zouden komen door de gesloten overeenkomst', stelt Smit, die de gestelde criteria in deze overeenkomst een 'papieren werkelijkheid' noemt. 'De wethouder moet stoppen met dit bedrog over de rug van geitjes.'
De gemeente laat weten dit specifieke geval nog uit te moeten zoeken. Wel stelt zij dieren enkel door te verkopen aan betrouwbare partijen waar zij eerder contact mee heeft gehad. 'Dit zijn mensen waar we een goed gevoel bij hebben en waarbij wij denken dat het dierenwelzijn voorop staat', zegt een woordvoerder.

Contract

In de verkoopovereenkomst staat vervolgens dat de nieuwe eigenaar niet is toegestaan om zonder toestemming van de gemeente het beestje binnen zes maanden te verkopen of te schenken aan een derde. 'In dit contract staan afspraken over het welzijn van het dier. Het eerste half jaar draagt de gemeente dan ook de kosten van bijvoorbeeld gezondheidscontroles', laat de woordvoerder weten. Na die periode stoppen de kostendekkingen, maar hoeft de nieuwe eigenaar zich ook niet langer aan de vastgestelde bepalingen te houden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!