Klokken Grote Kerk mogen blijven luiden, ondanks klachten van buurtbewoners

Archief
Archief © Carillon Grote Kerk Den Haag
DEN HAAG - Het carillon van de Grote Kerk in Den Haag mag blijven spelen. Tientallen omwonenden van de kerk hebben vergeefs bij de Raad van State aangedrongen om het automatische carillon het zwijgen op te leggen. Woensdag wees de hoogste bestuursrechter hun bezwaren af tegen de gemeente Den Haag, die niet tegen het klokkenspel wil optreden.
Het ging in deze zaak om de vraag of een carillon is uitgezonderd van de geluidsnormen die in het algemene Activiteitenbesluit staan. Dat is bij harmonieën en fanfares zo, maar geldt de uitzondering ook voor carillons de 52 keer per dag vier maanden lang hetzelfde deuntje spelen? Ja, zegt de Raad van State. Het geluid uit een carillon is muziek en het is niet versterkt. Dan valt het onder de fanfare-uitzondering, meldt mediapartner Omroep West.
Joop Vermeulen, bewoner van het Westeinde, stapte namens tientallen ondertekenaars van een petitie in hoger beroep naar de Raad van State. De rechtbank in Den Haag had zijn beroep eerder afgewezen en de gemeente gelijk gegeven. De Raad van State heeft de uitspraak van de rechtbank nu bevestigd.

Elk kwartier een deuntje

Het carillon van de Grote Kerk speelt dagelijks van 8.15 uur tot 21.00 uur elk kwartier een deuntje van 30 of 35 seconden. Drie dagen per week bespeelt beiaardier Gijsbert Kok een uur het carillon. Met Kok, die in dienst is van de gemeente Den Haag, hebben de omwonenden niet zo'n probleem. Ze willen vooral af van het automatische gepingel vier keer per uur.
Het eeuwenoude carillon werd in 2016 ingrijpend gerenoveerd. Volgens omwonenden is het geluid sindsdien veel harder geworden. De gemeente spreekt dit tegen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!