Rode vlag bij het strand vanwege gevaarlijke omstandigheden: 'Ga niet de zee in'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie
DEN HAAG - 'Ga niet de zee in', daarvoor waarschuwt de Haagse brandweer donderdagmiddag op Twitter. De lifeguards op het Zuiderstrand en Noorderstrand hebben de rode vlag gehesen. 'De zee en weersomstandigheden zijn zeer gevaarlijk', aldus de brandweer.
Van mei tot en met september zijn er lifeguards op het strand om toezicht te houden. Hierdoor zie je op meerdere plekken langs het Haagse strand verschillende gekleurde vlaggen wapperen. Dit is wat de verschillende kleuren betekenen.

Roodgele vlag

Als je de roodgele vlag ziet, dan betekent dit dat er lifeguards op de reddingsposten aanwezig zijn. Zij houden toezicht en letten op de veiligheid van de strandbezoekers.

Gele vlag

Als je de gele vlag ziet, is de zee gevaarlijk. Baden of zwemmen wordt afgeraden. Meestal komt dit doordat er een harde wind of sterke stroming staat. Wees extra voorzichtig als je de zee in gaat en ga niet verder dan tot je knieën.

Rode vlag

Als je de rode vlag ziet, zijn de zee en weersomstandigheden zeer gevaarlijk. Dit gebeurt bij een (zeer) sterke stroming, hoge golven of bij (dreiging van) onweer. Baden of zwemmen wordt sterk afgeraden, ga niet de zee in.

Oranje windzak

Als je de oranje windzak ziet, staat de wind richting zee (aflandige wind). De windzak betekent dat je wel mag baden en zwemmen, maar dat het gebruik van drijfmiddelen (zoals rubberbootjes, luchtbedjes, zwembanden) niet is toegestaan. Het gevaar bestaat dat je te ver van de kust afdrijft en niet meer terug kan zwemmen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!