Onderhandelaars praten tijdens zomervakantie verder over nieuwe coalitie

De Haagse gemeenteraad debatteert over het mislukken van de formatie
De Haagse gemeenteraad debatteert over het mislukken van de formatie © Omroep West
DEN HAAG - De onderhandelaars van D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA praten tijdens hun zomervakantie verder over een nieuw coalitieakkoord. Dat schrijven de hoofdonderhandelaars van die partijen in een brief aan de gemeenteraad.
'Inmiddels kunnen wij melden dat we goede vooruitgang hebben geboekt bij het zoeken naar een gemeenschappelijk antwoord op de uitdagingen die onze stad kent', schrijven de vijf onderhandelende partijen. 'Dat wordt een gemeenschappelijk antwoord waarin de (financiële) mogelijkheden en ambities in evenwicht zijn.'
Na volgende week breekt het zomerreces aan, de vakantieperiode voor de gemeenteraad. De vraag was of de onderhandelaars het reces zouden aangrijpen om rust te houden na een druk jaar na de campagne van de gemeenteraadsverkiezingen en de langslepende formatie óf dat er wordt doorgewerkt om een nieuw akkoord te smeden. 'Mede via de telefoon, mail en Teams zal het werken hieraan ook in de komende periode doorgaan. Ook vanaf de vakantieadressen', zo luidt nu het antwoord.

Geen nieuwe coalitie sinds maart

De vijf partijen zijn op 23 mei begonnen met de gesprekken die moeten leiden tot een nieuw college en een coalitieakkoord, met daarin de plannen voor de stad voor de komende vier jaar.
Sinds de verkiezingen op 14, 15 en 16 maart is er dus nog geen nieuwe coalitie in Den Haag aangetreden. In de meeste gemeenten in Nederland is dat wel het geval.

Mislukte formatiepogingen

Reden daarvoor is dat Hart voor Den Haag/Groep de Mos de meeste stemmen kreeg tijdens de verkiezingen en daarmee de leiding in de formatie, maar een eerdere formatiepoging met die partij mislukte. De partij vond onvoldoende steun in de gemeenteraad om een nieuwe coalitie te smeden.
Vervolgens kreeg D66 de lead in de formatie. Maar daar mislukte het al tijdens de verkenning. Er werd vooral gekoerst op het doorzetten van de huidige coalitie van D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA. Maar de VVD wilde niet dat er een partij in de coalitie zou komen die getalsmatig niet nodig was, waarmee de PvdA werd bedoeld. Daartegenover stond dat GroenLinks niet zonder de PvdA in een coalitie wilde stappen. Zo ontstond er een impasse.

Piet Hein Donner trekt formatie vlot

Daarop werd oud-minister Piet Hein Donner gevraagd om de situatie vlot te trekken. Met succes: al na een week praten waren de vijf partijen bereid om toch met elkaar te onderzoeken of een akkoord mogelijk is.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!