Nadia wint Mauritshuis Muâhtjes-wedstrijd met haar muurschildering voor Transvaal

Directeur Martine Gosselink en kunstenaar Nadia van Luijk
Directeur Martine Gosselink en kunstenaar Nadia van Luijk © Mauritshuis
DEN HAAG - Transvaal krijgt een nieuwe muurschildering. Nadia van Luijk heeft het ontwerp gemaakt waarmee ze een wedstrijd van het Mauritshuis won. De kunst komt op de gevel van het flatgebouw aan de Smitstraat bij het Joubertplantsoen. In augustus gaat ze het schilderij maken op de muur van 115 vierkante meter.
Met het ontwerp Taste my culture won Nadia de Mauritshuis Muâhtjes-wedstrijd. Bewoners van Transvaal vonden haar schilderij het mooist. De wedstrijd is gehouden omdat het Mauritshuis 200 jaar bestaat.
Nadia heeft zich voor haar muurschildering laten inspireren door de wijk. 'Het water en de wortels staan symbool voor dezelfde bron waaruit alle culturen ontstaan. De unieke food explosie staat voor de rijkdom die iedere cultuur heeft in unieke smaken die samenkomen in het Transvaalkwartier en refereert aan de Haagse Markt en de buurtwinkels waar deze ingrediënten te vinden zijn', aldus Nadia over haar ontwerp.
Volgens de jury het de schildering van Nadia een vrolijk en origineel ontwerp, waar op organische wijze een verscheidenheid aan verschillende culturele motieven in is verwerkt.
De drie finalisten v.l.n.r: Nadia van Luijk, Nils Westergard en Ringo Mollinger
De drie finalisten v.l.n.r: Nadia van Luijk, Nils Westergard en Ringo Mollinger

Joubertplantsoen

Buurtbewoners konden kiezen uit ontwerpen van drie finalisten die door een professionele jury waren gekozen. Ringo Mollinger en Nils Westergard lieten zich inspireren door het bekende schilderij Meisje met de parel. Nadia koos voor het bloemstilleven Vaas met bloemen van De Heem.
De muurschildering is straks het middelpunt van het Joubertplantsoen. De 'mural' is goed zichtbaar vanaf het plein. 'Veel buurtbewoners zullen dagelijks langs deze muurschildering lopen of er vanaf het plein zicht op hebben', aldus het Mauritshuis.

Mauritshuis Muâhtjes

Vanwege het 200-jarig bestaan van het Mauritshuis worden er in Den Haag vijf muurschilderingen gemaakt, geïnspireerd door kunst uit het museum.
Muurschildering Lonnekerstraat
Muurschildering Lonnekerstraat © Ivo Hoekstra
In mei werd in de Lonnekerstraat in Morgenstond de eerste muurschildering (van 272 m2) onthuld van Collin van der Sluijs & Super A. Aan de volgende drie muren werken de kunstenaars Julien de Casabianca uit Frankrijk, Gleo uit Colombia en Nina Valkhoff uit Nederland. De vijfde ten slotte betreft de muur aan het Joubertplantsoen die wordt beschilderd door Nadia van Luijk, de winnaar van de Mauritshuis Muâhtjes-wedstrijd.
LEES OOK

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!