Massamoord Srebrenica wordt herdacht op Malieveld

Srebrenica-herdenking in 2016
Srebrenica-herdenking in 2016
DEN HAAG - Op het Malieveld wordt maandagmiddag de massamoord die 27 jaar geleden plaatsvond in Srebrenica herdacht. De herdenking zal ook via een livestream te volgen zijn. Er zullen onder meer vijftig namen van slachtoffers voorgelezen bij de herdenking en onder meer VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans geeft er een toespraak
Sinds 1997 worden de slachtoffers van de gruwelijkheden jaarlijks op 11 juli herdacht. Dat gebeurt ook in Potocari in Bosnië-Herzegovina, een dorp net buiten Srebrenica waar de Nederlandse VN-blauwhelmen van Dutchbat hun basis hadden. Daar is ook de herdenkingsbegraafplaats waar veel slachtoffers liggen begraven. Vijftig nieuw geïdentificeerd mannen en jongens worden maandag herbegraven, meldt de organisatie van de herdenking.
Voorafgaand aan de Nederlandse herdenking wordt een vredesmars gelopen over een symbolische route van 11 kilometer tussen Wassenaar en het Malieveld.

Ernstigste oorlogsmisdaad in Europa na de Tweede Wereldoorlog

Srebrenica geldt als een van de pijnlijkste episodes uit de recente Nederlandse geschiedenis en de ernstigste oorlogsmisdaad in Europa na de Tweede Wereldoorlog. Nederlandse blauwhelmen van Dutchbat beschermden de enclave Srebrenica tijdens de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië in 1995 en zagen toe hoe Bosnisch-Servische troepen de enclave innamen en Bosnische moslimmannen en -jongens wegvoerden. Meer dan 8000 van hen werden vermoord. De lichamen verdwenen in massagraven.
Premier Mark Rutte bood vorige maand aan honderden Dutchbat-veteranen zijn excuses aan voor de handelwijze van het kabinet rond het drama. 'De wereld liet het op een verschrikkelijke manier afweten', zei Rutte over de missie die 'gaandeweg onuitvoerbaar bleek'.

'Diepste excuses'

Minister Kajsa Ollongren van Defensie heeft gezegd dat de Nederlandse regering de 'diepste excuses' maakt aan nabestaanden van de massamoord. Dat deed Ollongren bij de herdenking op de begraafplaats in Potocari in Bosnië en Herzegovina.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!