Tekort aan horecapersoneel wordt met zomervakantie nog duidelijker: 'Ik heb de mensen gewoon niet'

Foto ter illustratie | Bimo Luki (Unsplash)
Foto ter illustratie | Bimo Luki (Unsplash)
DEN HAAG - Het tekort aan personeel in de horeca is 'vrij dramatisch'. Dat zegt VVD-raadslid en horecaondernemer Alexander Roep in Bob Staat Op. Nu ook de zomervakantie is begonnen wordt dat tekort nog meer zichtbaar.
'Het is inmiddels zover dat we standaard op maandag de deur dicht moeten houden omdat ik anders het rooster voor de week niet rond krijg. Ik heb de mensen gewoon niet', zegt de eigenaar van Lokaal Duinoord. 'Ik hoor eigenlijk niemand er niet over klagen.' De ondernemer moest er zelf ook al eens voor kiezen om de keuken van zijn zaak dicht te houden vanwege een tekort in personeel. Een avond de keuken gesloten houden zorgt voor een verlies van 'aantal duizenden euro's'.
'Ik ben niet de enige die dagen dicht is.' Hij ziet ook bij collega's dat de deur soms gesloten blijft. 'Er is gewoon helemaal niemand', zegt Roep over het personeelstekort. 'Zeker nu iedereen, terecht, op vakantie gaat wordt dat tekort nog nijpender.'

Last van coronajaren

'Er zijn tijdens corona heel veel mensen uitgestroomd. En er is in de afgelopen twee jaar, tijdens de corona, niemand nieuw in de horeca gaan werken. Dus de jongste groep, met een beetje ervaring is er gewoon nog niet. Die gaan dat nu op doen en het vak leren.'
Al vreest Roep dat er niet genoeg jongeren in de horeca willen werken. 'Er zit toch een soort stigma op dat het slecht zou betalen en dat je heel hard moet werken. Wat volgens mij, zeker als je jong bent, gewoon ontzettend goed voor je is: knetterhard werken. Daar word je een stevig mens van. ik denk dat daar een groot stuk van het probleem stuk.'
Slecht verdienen is het volgens Roep niet in de horeca. 'Ik denk dat je in de horeca best wel serieus centjes kan verdienen als jongere. Zeker als je nog een beetje fooi krijgt kan dat aardig oplopen.'

'We hebben 20.000 mensen in de kaartenbak zitten'

Roep heeft wel een idee hoe het personeelstekort mede aangepakt kan worden: 'We hebben in Den Haag rond de 20.000 mensen in de kaartenbak zitten. Ik denk dat de gemeente daar meer mee kan doen. Bijvoorbeeld door een samenwerking met uitzendbureaus te zoeken.' Hij vindt dat er moet worden uitgegaan van de kracht van de mens.
'Je moet volgens mij mensen perspectief bieden en ze juist positief stimuleren om aan het werk te gaan. In plaats van te zeggen: je kan het niet en we moeten je bij ons houden', zegt Roep. 'Ik hoorde op een werkbezoek iemand zeggen: "We zijn met bedrijven in gesprek hoe zij werk aan kunnen passen naar de mensen die we hebben". Maar volgens mij kunnen we beter kijken hoe we het beste uit die mensen kunnen halen om ze aan te passen aan het werk wat er is.'

'Het beste uit jezelf halen'

Dat zou kunnen betekenen dat er ook mensen aan de slag kunnen in de horeca. 'Als je iemand er niet neer zet en je laat ze niet proberen om het beste uit zichzelf te halen dan gaat het er ook niet uitkomen.' Om dat voor elkaar te krijgen zou men in gesprek moeten gaan met uitzendbureaus. 'Die zijn hier in gespecialiseerd.'
Tegelijkertijd mag er ook aan ondernemer gevraagd worden om mee te denken. Wanneer er sprake is van schuldenproblematiek 'of wat voor problemen dan ook' moet de gemeente wel een vinger aan de pols houden. 'En ondertussen in samenwerking met die uitzendbureaus die mensen aan het werk kunnen krijgen.'

ūüí¨ Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!