Partij voor de Dieren wil vergunningsplicht voor gebruik van dieren bij straathandel

© Pixabay
DEN HAAG - Even op de foto met een papegaai op de Scheveningse boulevard? Of kijken naar een papegaai die een trucje kan? Wat de Partij voor de Dieren betreft wordt het een stuk lastiger om dat te doen. De partij vindt dat het welzijn van de tropische vogels geschaad wordt, omdat ze in kleine kooien in de brandende zon gehouden worden. Daarom pleit ze voor een vergunning voor venten met beesten.
De partij komt daarom met een voorstel waardoor ook bij deze vorm van vermaak een vergunning nodig is. Ze wil dat zo'n voorwaarde wordt opgenomen in de Algemene plaatselijke verordening (APV). Daardoor kunnen aanvragers van een vergunning bewust worden gemaakt van de gevolgen van het op deze manier van omgaan met dieren en kan er beter toezicht worden gehouden.
Wat fractievoorzitter Robert Barker komt er zo snel mogelijk een eind aan papegaaien die de hele dag in kleine kooien op de Scheveningse boulevard staan. 'Helaas kunnen we dat niet als gemeente regelen', stelt Barker. 'Maar we kunnen er wel voor zorgen dat je er een vergunning voor nodig hebt. Zo wordt de drempel om dieren uit te buiten voor menselijk vermaak een stukje hoger.'
Een vergunningsplicht wil Barker vastleggen in de gemeentelijke wetgeving. 'Bijkomend voordeel hiervan is dat de gemeente beter toezicht kan houden, doordat ze in beeld heeft waar dieren worden gebruikt', aldus Barker. 'Ook zo verbeteren we het welzijn van de dieren.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!