Openbaar Ministerie vroeg om geheimhouding rond ambtenaar die paspoorten vervalste

Foto ter illustratie: CardMapr (Unsplash)
Foto ter illustratie: CardMapr (Unsplash)
DEN HAAG - De gemeenteraad is in 2020 en 2021 in het geheim geïnformeerd over de betrokkenheid van een medewerker van de gemeente bij een strafrechtelijk onderzoek. Nu de verdachte naar voren is gekomen in een onderzoek naar Ridouan Taghi heeft het college laten weten dat de informatie van toen hoort bij de zaak die nu speelt.
De gemeenteambtenaar werd er van verdacht steekpenningen te hebben aangenomen en een reispas te hebben vervalst. In juli van 2020 is de medewerker op staande voet ontslagen. 'Goeie ingreep van onze wethouder Dienstverlening', aldus D66-raadslid Marieke van Doorn op Twitter in reactie op de brief. Volgens het college zijn er ook maatregelen genomen 'om frauduleus handelen bij de verstrekking van reisdocumenten te voorkomen'.
Het college stelt dat het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevraagd verder geen informatie te delen zolang het onderzoek loopt. Nu echter bekend is geworden dat een ambtenaar betrokken is geweest bij het vervalsen van een paspoort voor Ridouan Taghi zegt het college geen 'noodzaak tot geheimhouding' meer te zien.

Opheffen geheimhouding

De raad moet daar nog wel een besluit over nemen. 'Hart voor Den Haag steunt opheffing geheimhouding zodat we transparant kunnen spreken over de paspoortaffaire', schrijft raadslid Ralf Sluijs op Twitter.
Maandag werd bekend dat tussen mei 2009 en oktober 2014 rond de twintig paspoorten tegen betaling voorzien zijn van een valse foto. Verdachte N. zou de paspoorten vervolgens hebben geleverd aan meerdere criminele contacten, onder wie Taghi, zei de officier van justitie maandag bij een regiezitting. Verdachte Van D. zou zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) laten omkopen door medeverdachte N. Eind november staat Van D., samen met medeverdachte N. terecht voor de rechtbank in Amsterdam.
LEES OOK:

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!