Tweetal dwingt man met geweld om bitcoins ter waarde van 50.000 euro over te maken

© Pixabay
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt een Hagenaar en een Zoetermeerder ervan met geweld crypto-valuta te hebben gestolen. Het tweetal zou daarmee 50.000 euro hebben buitgemaakt. Een van de verdachten is de broer van het slachtoffer.
De Zoetermeerder (34) wordt ervan verdacht in de nacht van 2 op 3 augustus 2021 een man naar een bedrijfspand in Rijswijk te hebben gelokt. Daar zou deze zijn bedreigd en geslagen tot hij de crypto (Binance Coins) ter plekke overmaakte.
De 34-jarige Hagenaar, de broer van het slachtoffer, reed op verzoek van de man uit Zoetermeer met de sleutels van het slachtoffer naar zijn woning om daar een laptop te halen zodat de bitcoins konden worden overgemaakt.

Slachtoffer werd afgezet bij vriend

Daaropvolgend vertrokken de drie. Het slachtoffer werd bij een vriend afgezet waar hij de politie kon waarschuwen om vervolgens zelf met een ambulance naar het ziekenhuis te worden gebracht.
Volgens de twee verdachten was er geen sprake van dwang. Maar het OM betwist dat. Zij stelt dat camerabeelden de tijdlijn van het slachtoffer bevestigen. Daarin is te zien dat de broer vertrekt en terugkeert om de laptop te halen.

Geluidsopname

Daarnaast zijn er geluidsopnames gemaakt op de telefoon van het slachtoffer. 'Daarop is onder meer te horen: "Hij wil niet betalen … hij zegt ik heb geen 100 doezoe" [doezoe is straattaal voor duizend euro red.], "Ik heb hem geslagen" en "Ga je laptop openen".'
Volgens de verdachten is dit in scene gezet. Volgens onderzoek zijn de opnames gemaakt op een tijdstip dat overeenkomt met de tijdlijn van de camerabeelden.

Diefstal met geweld

Het OM vindt dat de twee verantwoordelijk zijn voor 'diefstal met geweld'. Daarom zou de Zoetermeerder 18 maanden (waarvan een half jaar voorwaardelijk) de cel in moeten. De man uit Den Haag kreeg een eis van 15 maanden cel (waarvan vijf voorwaardelijk) te horen. Een uitspraak volgt over twee weken.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!