Den Haag wil nieuw internationaal hof tegen wereldwijde corruptie binnenhalen

Wethouder Saskia Bruines, minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra en initiatiefnemer Judge Mark L. Wolf van Integrity Initiatives International (III)
Wethouder Saskia Bruines, minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra en initiatiefnemer Judge Mark L. Wolf van Integrity Initiatives International (III) © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - De gemeente Den Haag heeft gezegd steun te geven aan de oprichting van een Internationaal Anti-Corruptie Hof. Dit hof heeft als doel grootschalige wereldwijde corruptie tegen te gaan. 'Den Haag is dé plek waar grootschalige wereldwijde corruptie kan worden bestreden', zegt wethouder Saskia Bruines (Internationaal, D66).
'In de praktijk komt het regelmatig voor dat corrupte overheidsfunctionarissen in hun eigen land onbestraft blijven, omdat ze de politie, aanklagers en rechtbanken controleren, zegt wethouder Bruines. 'Om hen te vervolgen en bestraffen is de oprichting van een onafhankelijk Internationaal Anti-Corruptie Hof dan ook ontzettend belangrijk. Als internationale stad van vrede en recht staan wij hier vanzelfsprekend achter.'
Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken, CDA) heeft zijn steun voor de oprichting ervan uitgesproken. De stad denkt mede daardoor en de inhoudelijke link van het profiel van Den Haag als internationale stad van vrede en recht een goede kans te maken om thuisbasis van het hof te worden.

Steunbetuiging van Jan-Peter Balkenende

Integrity Initiatives International (III) is de organisatie die werkt aan de oprichting van het hof. De voorzitter ervan, Judge Mark L. Wolf, was in februari in Den Haag waar hij heeft gesproken met verschillende internationale organisaties en NGO’s.
Inmiddels heeft men steun van meer dan 250 vooraanstaande individuen uit 75 landen voor oprichting van het hof. Onder meer voormalig CDA-premier Jan-Peter Balkenende heeft een steunbetuiging gedaan. Bruines zal samen met burgemeester Jan van Zanen namens de gemeente de steunbetuiging tekenen.

Conferentie

In november organiseert Nederland samen met Canada en Ecuador een conferentie over de bestrijding van grootschalige corruptie. Daar zal ook worden gesproken over de mogelijkheid om een Internationaal Anti-Corruptie Hof op te richten.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!