Van trucjes op één wiel tot 'gewoon' leren fietsen: Wheelie Weken moeten fietsplezier vergroten

© Henriette Guest/Den Haag Fietst
DEN HAAG - ‘Het is belangrijk dat kinderen zich vertrouwd voelen op de fiets en er bovendien plezier uithalen.’ Met de Haagse Wheelie Weken hoopt fietsburgemeester Remco de Rijk dat te bereiken. Op twaalf dagen tijdens de zomervakantie kan jong tot ouder in de binnenstad terecht voor allerlei activiteiten op de stalen ros.
Tijdens de Wheelie Weken kan je natuurlijk leren hoe een wheelie te maken, waarbij je zodanig balanceert op de fiets dat je alleen op het achterwiel rijdt. Je kan meedoen aan fietswedstrijdjes in een veilige omgeving, maar ook als je gewoon wilt leren fietsen zijn er professionele coaches aanwezig om het je te leren.
Volgens fietsburgemeester Remco is het belangrijk dat de kinderen van nu de fiets als logisch vervoersmiddel blijven zien en zich onafhankelijk kunnen verplaatsen. ‘Onlangs werd bekend dat in stadswijken tot 25 procent van de kinderen niet kan fietsen. Als ze het nu niet leren, zijn ze straks ‘veroordeeld’ tot de auto. Wij willen met deze weken kinderen vooral de vrijheid van de fiets laten ervaren.’

Samen verantwoordelijk

Ayoub Aydin is fietsambassadeur en mede-initiatiefnemer van de Haagse Wheelie Weken. Toen hij zag dat veel jonge kinderen in Den Haag niet konden fietsen, besloot hij activiteiten te organiseren om dit te stimuleren.
‘Leren fietsen hoort bij de Nederlandse community, samen zijn we hier verantwoordelijk voor. Dankzij de Wheelie Weken komt fietsen weer op het vizier’, vertelt hij. ‘Bovendien staan de wijken Laak, Schilderswijk en Rivierenbuurt erom bekend dat ze niet fietsvriendelijk zijn. Door middel van dit project willen we het fietswelzijn daarom ook vergroten.’
Aan de Haagse Wheelie Weken kan je gratis deelnemen; je hoeft je niet van tevoren op te geven.

Data en locaties

  • Rivierenbuurt – Wijkpark Grevelingenveld – ma 11, woe 13 en vrij 15 juli 10.00-13.00 uur
  • Laak – Krajicek Playground Lipa – ma 18, woe 20 en vrij 22 juli 10.00-13.00 uur
  • Schilderswijk – Krajicek Playground Vermeerpark – ma 8, woe 10 en vrij 12 aug 16.00-19.00 uur
  • Schilderswijk – Krajicek Playground Oranjeplein – ma 15, woe 17 en vrij 19 aug – 10.00-13.00 uur

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!