Kinderen in een toga: leerlingen uit groep 8 leren over rechtstaat met oefenrechtbank

© Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Op speelse wijze kennis maken met de rechtstaat: dat kan met een nieuw project van de gemeente en de JuniorJurist Academie. Met een workshop en oefenrechtbank willen zij het rechtsysteem toegankelijk en begrijpelijk maken voor leerlingen in groep 8. Ook moeten Haagse scholen hiermee een steuntje in de rug te krijgen bij de invulling van burgerschapsonderwijs, waarvoor sinds augustus 2021 strengere wettelijke eisen gelden.
De basisschoolleerlingen krijgen workshops van advocaten uit het veld. Wethouder Saskia Bruines: 'Het sluit mooi aan bij ons streven om het rechtsysteem toegankelijker te maken voor onze inwoners, zodat zij beter weten welke wegen te bewandelen bij rechtsproblemen.'
Ook wethouder Hilbert Bredemeijer zegt blij te zijn met het initiatief en geeft aan dat het juist op jonge leeftijd belangrijk is om te leren over het rechtsysteem. 'Zoals bijvoorbeeld het recht op vrijheid van meningsuiting en dat iedereen in Nederland in gelijke gevallen gelijk moet worden behandeld.'
De JuniorJurist Academie verzorgt het project inhoudelijk. De methode bestaat daarnaast uit het tijdschrift Recht & Wet waarin de leerlingen, tussen de workshop en de oefenrechtbank in, werken. Geïnteresseerde scholen uit de gemeente kunnen zich gratis aanmelden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!