Het wordt heet na het weekend: 'Dinsdag zo'n 34 graden'

Foto ter illustratie: Rajat Sarki (Unsplash)
Foto ter illustratie: Rajat Sarki (Unsplash)
DEN HAAG - Nu is het nog zo'n 20 tot 22 graden, maar na het weekend gaat de temperatuur flink omhoog. Dinsdag kan het tussen de 32 en 34 graden worden. 'Het wordt echt heel warm', zegt weerman Huub Mizee in Bob Staat Op.
Dit weekend is het nog zo'n 22 tot 24 graden, maar daarna wordt het een stuk warmer. 'Maandag rond de 29 graden. En in een stad is het vaak nog wat warmer.'
Dat komt volgens Mizee doordat er heel veel steen en asfalt in een stad is. 'Dat wordt verwarmd door de zon en houdt die warmte 's avonds en 's nachts vast. Een stad als Den Haag is een soort steenoven.'

34 graden

Dinsdag wordt de warmste dag van de week met zo'n 32 tot 34 graden. 'In de stad kan het nog wat hoger worden. Dat is echt bijzonder.' In de zomer van 2019 was het nog warmer, mat Mizee in Den Haag. 'Op 25 juli was het 36,6 graden.'
Op woensdag is het ook rond de 30 graden en daarna blijft het zomers met zo'n 25 graden. De gemeente heeft sinds deze winter een heus hitteplan opgesteld. Het plan is bedoeld om kwetsbare Hagenaars te beschermen.

Tips van Huub

Voor wie niet oververhit wil raken heeft Huub nog wat tips:
  • Maak je niet druk, houd je rustig
  • Zoek de schaduw op
  • Blijf drinken: 'Zeker ouderen moeten blijven drinken, want hun dorstprikkel verdwijnt'
  • Doe je voeten in een teiltje met koud water: 'Je voeten koelen af en dan kan je voor de rest ook afkoelen'

Let op je huisdier

Let ook goed op je dieren tijdens warme dagen. Volgens de Dierenbescherming kan je aan je huisdier merken dat het oververhit is als het heet aanvoelt, snel ademt, niet wil eten en lusteloos is. Honden kunnen zelfs gaan braken en vogels zitten met hun veren gespreid en hun snavel open. In het ergste geval kan je dier in hitteshock raken. Dan moet je de dierenarts bellen.
Je kan je huisdier helpen met afkoelen door het naar een koele plek te brengen, zoals de badkamer. Zorg ook voor vers drinkwater. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kan je nat maken bij de kop, oren, hals en poten. Maar gebruik geen ijskoud water, daardoor trekken bloedvaten samen en wordt het moeilijker om lichaamswarmte kwijt te raken. En bovenal: laat geen huisdieren achter in je auto.
Meer tips vind je op de website van de Dierenbescherming.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!