Tien belangrijke kunstwerken van New York naar Den Haag voor jarig Mauritshuis

Tien belangrijke kunstwerken van New York naar Den Haag voor jarig Mauritshuis
Tien belangrijke kunstwerken van New York naar Den Haag voor jarig Mauritshuis
DEN HAAG - Tien topstukken uit New York komen voor het 200-jarig bestaan van het Mauritshuis naar Den Haag. Het is de eerste keer dat de kunstwerken uit The Frick Collection worden uitgeleend aan een museum in Europa. Een van de schilderijen is een zelfportret van Rembrandt uit 1658.
Dit zelfportret van Rembrandt is bijzonder. Het wordt door kenners gezien als het meest indrukwekkend gezien. Het meesterwerk is het grootste zelfportret van Rembrandt van 134 bij 104 centimeter.
Rembrandt maakte het portret van zichzelf toen hij 52 was. 'In een periode vol tegenslag, nadat hij twee jaar eerder failliet was verklaard en gedwongen was zijn eigen inboedel te verkopen en te verhuizen.'

Manhattan Masters

Voor de tentoonstelling Manhattan Masters mag het Mauritshuis tien topstukken lenen die ooit zijn gekocht door Henry Clay Frick zelf. De zakenman had een grote kunstcollectie verzameld dat nu een museum is.
Het Mauritshuis mocht kiezen uit Hollandse schilderijen in de verzameling. Negen van de tien genoemde werken zijn nooit meer in Europa getoond nadat ze een eeuw geleden naar Amerika werden verscheept.

'Girl with the pearl'

Eerder gingen er al kunstwerken vanuit het Mauritshuis naar New York. Toen het Haagse museum in 2013 werd verbouwd leende het museum bijvoorbeeld het Meisje met de parel en Het puttertje uit aan The Frick Collection.
De tentoonstelling Manhattan Masters is te zien van 29 september tot en met 15 januari.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!