Gemeente waarschuwt ADO-supporters in stadion voor gokverslaving

© Carl Raw (Unsplash)
DEN HAAG - De gemeente gaat supporters bij het ADO-stadion waarschuwen voor de gevolgen van een gokverslaving. Dit doet de club alvast vanwege het reclameverbod dat in 2023 wordt ingevoerd voor gokbedrijven in Nederland. Den Haag is de eerste gemeente die dergelijke waarschuwingen in een voetbalstadion toepast.
'Wat kost gokken jou? Stop op tijd.' Deze slogan zal binnenkort tijdens wedstrijden van ADO Den Haag te zien zijn op de led-borden langs het voetbalveld. De slogan wordt gevolgd door het nummer van de hulplijn van Loket Kansspel, het steunpunt voor mensen die te maken hebben met gokproblemen.
Met het introduceren van sponsoren Hommerson Casino's en online gokplatform Bingoal in juni, kreeg ADO Den Haag al eerder kritiek van de gemeente. Die moet de gokreclames naar eigen zeggen al langere tijd 'met lede ogen aankijken' en besluit daar nu een tegenreactie op te geven.

Landelijk verbod

Het reclameverbod voor gokbedrijven gaat 1 januari 2023 van start en wordt vanaf dat moment steeds verder uitgebreid. Eerst verdwijnen de reclames van tv, billboards, bushokjes en radio. Vanaf 2024 mogen gokbedrijven geen evenementen of programma's meer sponsoren en vanaf 2025 mogen ze ook niet meer op sportshirts.
Sportwethouder Hilbert Bredemeijer laat weten tevreden te zijn met deze ontwikkeling: 'Gokreclame hoort niet bij sport. Deze vorm van sponsoring vond ik vanaf het begin al onwenselijk, maar we konden hier als gemeente niets tegen doen. Ik ben daarom ook heel blij met de nieuwe landelijke wetgeving. In de tussentijd doen we alles wat we kunnen om de supporters van ADO Den Haag thuis en in het stadion te waarschuwen.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!