Noodgedwongen vierdaagse schoolweek door lerarentekort bij basisschool Schilderswijk

© Taylor Wilcox (Unsplash)
DEN HAAG - 'Met pijn in mijn onderwijshart gaan wij in het nieuwe schooljaar starten met een vierdaagse schoolweek', kondigt directeur Judith Reijnen van de P.H. Schreuderschool op LinkedIn aan. Ze laat weten zich de afgelopen tijd hard te hebben gemaakt voor de werving van leerkrachten, maar dat mocht niet baten.
De P.H. Schreuderschool is een school voor speciaal basisonderwijs, waarbij de school aangeeft zo goed mogelijk aan te willen sluiten bij de individuele behoeften van elk kind. 'Juist onze SBO[speciaal basisonderwijs, red.]-leerlingen in de Schilderswijk hebben behoefte aan een vijfdaagse schoolweek met sterke leerkrachten', aldus Reijnen.
Reijnen zegt te blijven werven voor meer aanwas van leraren en hoopt na de herfstvakantie een compleet team te hebben. 'Kom je terug van vakantie en je denkt: waar kan ik van betekenis zijn? Loop dan een ochtend mee. Je bent meer dan welkom.'

Meer scholen met hetzelfde probleem

Omroep West meldt dat waarschijnlijk meerdere Haagse scholen na de vakantie overgaan op een schoolweek van vier dagen. Om welke scholen het precies gaat, kan een woordvoerder van de gemeente nog niet zeggen. Wel is duidelijk dat het een gevolg is van het structurele lerarentekort.
'We hebben inderdaad signalen gekregen van de schoolbesturen dat er scholen zijn die na de zomervakantie mogelijk starten met een vierdaagse schoolweek. We doen er als gemeente alles aan dit probleem op te lossen, maar uiteindelijk vraagt dit om een landelijke aanpak', zegt de woordvoerder.

Eigen verantwoordelijkheid

Wel laat de gemeente weten dat het personeelstekort een verantwoordelijkheid is van de schoolbesturen. We faciliteren scholen zoveel mogelijk in de aanpak van de tekorten, maar het is niet de rol van de gemeente om dit op zich te nemen.' Op de vraag waar deze kinderen dan de vijfde schooldag heen moeten - bijvoorbeeld als ouders moeten werken - geeft de gemeente geen antwoord.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!