Wil jij mensen helpen energie te besparen? Energiebank zoekt vrijwilligers om tips te geven

Energiecoach Ronny Gajadhar bij een bewoner in Laak thuis
Energiecoach Ronny Gajadhar bij een bewoner in Laak thuis © Arnaud Roelofsz
DEN HAAG - De Energiebank en Duurzaam Den Haag zijn op zoek naar mensen die energiecoach willen worden. Zij kunnen dan als vrijwilliger andere stadgenoten helpen om maatregelen te nemen en energiezuiniger te leven. 'Met name de huurders lopen nu tegen problemen aan. Ook voor hun zijn de gasprijzen gestegen en ook zij moeten nu ineens flink besparen op de energie. Zij kunnen hulp gebruiken', zegt Marga Zuurbier van de Energiebank in Bob Staat Op.
De gasprijzen zijn al lange tijd ongekend hoog en de winter moet nog komen. Daarmee rijst de vraag hoe mensen de energierekening kunnen blijven betalen. Dat is zeker lastig voor mensen met een laag inkomen die in een slecht geïsoleerde woning wonen.
'Je kunt heel veel zelf doen: zoals radiatorfolie plaatsen en ledlampen gebruiken', zegt Marga van de Energiebank Den Haag. 'Maar denk ook aan je eigen gedrag en zet de verwarming op 19 graden in plaats van 21 graden als ie straks weer aan gaat. Zo zijn er heel veel kleine dingen waardoor je heel veel kan besparen. Dat kan om honderden euro's gaan.' Andere kleine veranderingen kunnen al effectieve besparingsmogelijkheden zijn zoals het plaatsen van tochtstrips en door een waterbesparende douchekop te gebruiken.

'Je helpt wanneer je kan'

In Den Haag zijn er momenteel ruim 75 energiecoaches actief. Zij helpen de buren door tips te geven over hoe je energie kunt besparen. Dat doen ze bij alle soorten woningen: zowel huur- en koopwoningen. In dit geval wordt vooral gezocht naar energiecoaches die huurders willen helpen. 'Het zijn vrijwilligers, dus je helpt wanneer je kan.' Dat kan overdag, in de avond of in het weekend zijn. Men rekent erop dat je in ieder geval twee keer per maand op bezoek gaat bij iemand die hulp nodig heeft.
Vrijwilligers die energiecoach voor huurders willen worden krijgen daarvoor een gratis opleiding waarbij je leert om advies te geven. Er is vooraf niet nodig om bouwtechnische kennis te hebben. De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten in juli en augustus. Aanmelden kan op de website van Duurzaam Den Haag.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!