Werkzaamheden Haagse Bos: Staatsbosbeheer kapt bomen om jonge bomen ruimte te geven

DEN HAAG - In het Haagse Bos worden vanaf vandaag bomen gekapt, dat is volgens Staatsbosbeheer nodig 'voor de ontwikkeling van een soortenrijk, leeftijdsdivers en toekomstbesteding bos'. De werkzaamheden zullen ruim twee maanden duren. Delen van het bos zijn tijdens het werk afgesloten voor bezoekers.
Door de bomen te kappen krijgen 'omringende vitalere bomen ruimte om hun bladerdak uit te breiden'. Daardoor krijgen jonge bomen de ruimte om te groeien zodat er ook een volgende generatie bos zal zijn. Ook zijn de jonge bomen van een ander soort dan de vele eiken en beuken die er nu staan. 'Met als resultaat meer variatie in leeftijd van bomen', aldus Staatsbosbeheer.
Vorig jaar hebben twee boswachters en een bosadviseur de bomen geselecteerd die gekapt worden. Die bomen zijn herkenbaar aan een oranje stip. Alle bomen worden vooraf geïnspecteerd op de aanwezigheid van roofvogelnesten, spechtengaten, vleermuisverblijfplaatsen en eekhoornnesten. Wanneer die er zijn wordt de boom niet neergehaald, maar zal er worden gekeken naar een alternatief.
Afsluitingen
Er wordt niet in het hele bos tegelijkertijd gewerkt. De werkzaamheden zijn opgedeeld in elf verschillende gebieden. Ter plaatse geven borden aan wanneer er werkzaamheden zijn. De volgorde van het werk is afhankelijk van het weer. In het avond en het weekend is het hele bos toegankelijk voor bezoekers.

Met de hand gezaagd
De bomen die wel neer gaan worden met de hand gezaagd en worden vervolgens met een kraan uit het bos gehaald. 'In sommige gevallen wordt eerst de kroon van de boom met een kraan verwijderd en uit het bosvak gehaald en dan pas de stam geveld. Dit om schade aan omringend groen zoveel mogelijk te voorkomen.' De werkzaamheden vinden deze maanden plaats zodat de machines zo min mogelijk schade aanrichten aan de bodem.
De gevelde bomen komen langs de Leidsestraatweg te liggen voor ze op transport gaan. 'Uit een boom van ongeveer 30 meter hoog komen al snel tien stukken van zo'n 3 meter, dus dat kunnen flinke stapels worden. De stammen worden zo gestapeld dat wegrollen zoveel mogelijk wordt voorkomen. Beklimmen van de stapels is levensgevaarlijk en dus verboden.'
Het hout zal vervolgens beschikbaar worden gesteld voor de Nederlandse houtmarkt, het zal gebruikt worden in de bouw of verwerkt worden tot papier. Zogenoemd tak- en tophout wordt afgevoerd en gebruikt als energiehout.
Excursies
Tijdens de werkzaamheden worden er excursies georganiseerd waarbij een boswachter uitleg geeft over de werkzaamheden. Dat gebeurt op woensdag 20 juli in de middag en de avond. Op woensdag 11 augustus zullen er ook twee excursies zijn.