Summer in the city: Parkeergarages Scheveningen vol | Mensen massaal op zoek naar verkoeling

© Regio15
DEN HAAG - Hoogzomerse temperaturen ver boven de 35 graden vandaag in Den Haag. Hier zie je hoe de dag verlopen is

Op zoek naar verkoeling in de stad

Zuiderparktheater brengt rust, dans en waterspellen

Waterballonnengevecht in Laak

Klimaatactivisten uit Hofvijver gehaald

De klimaatactivisten in de Hofvijver waren eerder in de middag naar het eilandje gegaan. Inmiddels zijn ze daar door de politie afgehaald en krijgen een bekeuring thuisgestuurd.

Parkeergarages Zwarte Pad en Boulevard rond 15.00 uur vol

De Gevers Deynootweg is vanaf de Zwolsestraat naar het Zwarte Pad afgesloten voor auto's. De parkeergarages daar zijn vol. Automobilisten kunnen de straat niet meer inrijden.

Trams stoppen niet bij Zwarte Pad

Zoetwatertekort dreigt

Het hoogheemraadschap van Delfland heeft code geel uitgeroepen voor het hele werkgebied, omdat er een zoetwatertekort dreigt. Ondanks maatregelen en een maximale aanvoer van extra zoetwater loopt de verzilting in het gebied snel op.
Vanaf donderdag wordt er om die reden nog maar beperkt geschut voor de recreatievaart, aldus het schap. Het hoogheemraadschap vraagt inwoners van Delfland, waaronder Den Haag, om zo zuinig mogelijk te zijn met het zoete water.

Klimaatprotest in de Hofvijver

Klimaatactivisten zijn rond het middaguur de Hofvijver ingegaan om aandacht te vragen voor de opwarming van de aarde en de oorzaken daarvan.
'Hitte mede mogelijk gemaakt door', is op een van de spandoeken te lezen. Andere hebben de tekst 'Fossiele reclame' of logo's van bedrijven als KLM, Rabobank en Shell erop staan.
© Regio 15

Volle garages

Het kan lastig worden om nog een parkeerplek te vinden. Nieuwssite District8 ziet dat de garages in de omgeving van het strand van Scheveningen vol zitten.

Scheveningen, de auto's staan ervoor in de rij

Hoewel de gemeente vooraf al adviseerde om niet met de auto naar het strand te gaan is toch te zien dat een aantal mensen het wel probeert en dat zorgt voor een flinke rij auto's die wacht tot ze kunnen parkeren.

Ruim boven de 30 graden

Rond het middaguur is de temperatuur in Den Haag en omgeving ruim boven de 30 graden uitgekomen. Volgens Weeronline.nl zal dat nog verder oplopen.
© Weeronline.nl

Koele actie na ongeval

Een koele actie dinsdagochtend van een jongen op de Zwolsestraat. Na een ongeval waar meerdere auto's bij betrokken waren, besloot de jongeman de politie en ambulancemedewerkers een verkoelend ijsje aan te bieden.
Een politiewoordvoerder weet te melden dat er twee auto's betrokken waren bij het ongeval, een van de auto's is weggesleept.

Geen concert, maar wel vakantieactiviteiten in Zuiderparktheater

Het gratis concert van het Drents Blazers Orkest in het Zuiderparktheater gaat vandaag vanwege de hitte niet door. Het optreden is een dag verschoven en zal woensdagmiddag plaatsvinden.
Andere vakantieactiviteiten die worden georganiseerd (zoals knutselen en de Supermoon) gaan wel door, meldt het theater.

Stadboerderijen eerder dicht

Vanwege de hitte zullen ook de stadsboerderijen eerder de hekken sluiten. Om mens en dier te beschermen hanteert men een hitteplan. Voor vandaag betekent dat de boerderijen om 16.00 uur zullen sluiten. 'Ook de weides en de knuffelhoek zullen de hele dag dicht zijn om de dieren rust te geven.'

Wind richting zee

De wind gaat richting zee momenteel, daarom is op de Haagse stranden de oranje windzak gehesen. Daarmee wordt gezegd niet met drijfmiddelen, zoals een luchtbed, in zee te gaan. 'Je loopt de kans door de wind zee-inwaarts geblazen te worden', aldus Strandveiligheid Haaglanden op Twitter.

Op slippers

Op Scheveningen doen ze niet zo moeilijk, ook de wijkagent heeft zijn slippers vandaag aan. 'Omdat warmte stuwing vaak begint bij warme schoenen mogen we, echt Schevenings, slippers aan.'

Het kan 39 graden worden

Tegen 9.00u uur 's ochtends is het in Den Haag al zo'n 22 graden. Dat zegt weerman Huub Mizee. Het kan vandaag zo'n 37, 38 graden worden. 'In de stad zelf misschien wel 39 graden. De stad is een soort pizzaoven, die blijft ook heel warm', zegt Huub in Bob Staat Op.
Op woensdag is het nog 24, 25 graden en kan het gaan regenen en onweren. Donderdag hebben we een koele pauzedag. 'Maar vanaf vrijdag wordt het weer zomers, met zaterdag zo'n 24 graden en zondag gaan we richting de 30', zegt Huub.

'Wij liggen hier sinds gisteravond'

Er liggen rond 8.15 uur al mensen op het strand op Scheveningen. Onze verslaggever sprak jongens die gisteren zelfs niet weg zijn gegaan.

Waterijsjes, schaduwplekken op de Buurtboerderij

Bij Buurtboerderij De Nijkamphoeve wordt vandaag ook extra aandacht gegeven aan de dieren. Ze hebben een hitteplan voor dagen dat de temperatuur boven de 30 graden komt.
Kippen verhuizen overdag naar de dwerggeitenstal in de boerderij waar het koeler is dan in de ren, de krielhaan krijgt een zonnescherm en een coolingplate en ook de andere dieren krijgen koele plekken: daar wordt een schaduwplek voor geregeld. En de varkens? Die hebben een lekker modderbad!

'Pak de tram, fiets of ga voor Park en Beach'

Bob Staat Op is IJskoud

Om de dag bij de start al een beetje te kunnen afkoelen draait presentator Bob Brinkman deze ochtend tussen 07.00 en 10.00 uur ijskoude liedjes op Den Haag FM.

Waterballonnengevecht in Laak

Om wat afkoeling te creëren organiseert De Jonge Ooievaar dinsdagmiddag (14.00 uur) in Laak een waterballonnengevecht.

Afvalbrengstations gaan eerder dicht

Had jij het plan opgevat om vandaag nog grofvuil, tuinafval of bouw- of sloopafval weg te brengen? Houd er dan rekening mee dat de afvalstations vandaag eerder sullen sluiten. Om 14.00 uur gaan de deuren vandaag dicht.

Hoe houd je je huis, je huisdier en jezelf koel?

Ramen en gordijnen dicht, genoeg water drinken en houd je rustaaagh. Het zijn enkele tips om je deze dagen uit te houden met temperaturen boven de 30 graden. Een compleet overzicht lees je hier.

Hond in de auto

Dat het geen goed idee is om je hond in de auto te laten zitten mag duidelijk zijn, maar vandaag is dat zeker het geval. Na 10 minuten is het al 10 graden warmer in de auto dan erbuiten. Na een halfuur loopt dat temperatuurverschil op naar 20 graden.
De Dierenbescherming blijft waarschuwen voor het achterlaten van de hond in de auto. 'Er gaan nog steeds jaarlijks honden dood in opgewarmde auto's', zegt de Dierenbescherming.
© Dierenbescherming

Code oranje

Het KNMI heeft voor vandaag code oranje afgegeven Den Haag vanwege de hoge temperaturen. Dat betekent dat de ongewoon hoge temperaturen schade, letsel of veel overlast kunnen veroorzaken. Zowel in het midden van het land als in het oosten en zuiden is code oranje van kracht.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!