Man moet vijf maanden de cel in voor needle spiking tijdens festival in Zuiderpark

De vermoedelijke naald waarmee de slachtoffers zijn geprikt
De vermoedelijke naald waarmee de slachtoffers zijn geprikt © Rendel Van Den Heuvel
DEN HAAG - Georgiër Levan V. (31) moet vijf maanden de cel in voor in het Zuiderpark. V. zou een vrouw met een injectienaald hebben geprikt tijdens Den Haag Outdoor. Er was drie maanden celstraf geëist. 'Het moet duidelijk zijn dat dit niet getolereerd wordt.' De man gaat in beroep tegen de uitspraak.
Meerdere getuigen zagen de 31-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats op het festival meerdere mensen prikken met een injectienaald. V. wordt vervolgd voor één incident. Bij deze vrouw is door de medische dienst een rood puntje op haar been gevonden. Volgens de medische dienst ging het 'vrijwel zeker' om een prikgaatje. Ze is naar het ziekenhuis gebracht en voelde zich draaierig. Ze is niet buiten bewustzijn geweest. In totaal deden vier bezoekers aangifte, maar er is te weinig bewijs tegen V. om hem voor de andere drie slachtoffers te veroordelen.
De rechter sprak van een unieke zaak. 'We spreken hier over een relatief nieuw fenomeen, needle spiking. En u bent de eerste verdachte die hiervoor voor de rechter komt.' Hij noemde de zaak 'te bizar voor woorden'. 'U heeft haar zo maar, uit het niets gestoken. Onacceptabel.'

'Dit moet gewoon stoppen'

'Een ernstige inbreuk van de lichamelijke integriteit', noemde de officier van justitie het incident. Ze eiste een onvoorwaardelijke celstraf van drie maanden omdat ze vindt dat er een 'duidelijk signaal' moet worden afgegeven. De rechter was dat met haar eens, hij vond zelfs een nog duidelijker signaal passend. 'Het is vreselijk wat u gedaan heeft, dat kan echt niet. Het moet duidelijk zijn dat dit niet getolereerd wordt. Dit moet gewoon stoppen.'
De verdachte die ter plekke werd aangehouden, had een injectiespuit bij zich met daarin restanten van een substantie. Na onderzoek bleek de naald stoffen te bevatten die voorkomen in cocaïne, heroïne en versnijdingsmiddelen.

Hoger beroep

V. erkent dat hij een spuit bij zich had, maar benadrukt dat hij nooit iemand daarmee heeft gestoken. Hij had last van kiespijn en daarom had hij naar eigen zeggen de spuit. 'Ik word beschuldigd van iets wat ik niet heb gedaan.' Zijn advocaat meende dat er geen bewijs is dat V. iemand heeft gestoken en vroeg om vrijspraak. V. zei direct na de uitspraak dat hij in beroep wil gaan.
Het slachtoffer was erg geschrokken, vertelde haar advocaat. Ze heeft verschillende onderzoeken laten doen - en moet er ook over een paar maanden nog een doen - om zeker te weten dat ze niet besmet is geraakt door een mogelijk vervuilde naald.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!