Dreigend zoetwatertekort in Delfland: 'Gebruik zo weinig mogelijk zoetwater'

© Pixabay
DEN HAAG - Er is een dreigend tekort aan zoetwater. Het hoogheemraadschap van Delfland heeft daarom code geel uitgeroepen voor het hele werkgebied, waaronder Den Haag. Ondanks maatregelen en een maximale aanvoer van extra zoetwater loopt de verzilting in het gebied snel op. Het hoogheemraadschap vraagt inwoners om zo zuinig mogelijk te zijn met het zoete water. De pleziervaart vanaf donderdag rekening houden met beperkte schuttijden bij verschillende sluizen.
Delfland krijgt extra zoetwater uit de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal via de Klimaatbestendige Wateraanvoer (KWA), die maandag in werking is gesteld. Het hoogheemraadschap haalt ook maximaal water uit het Brielse Meer. Toch komt er steeds meer zout water vanuit zee het gebied binnen. Dat komt door een lage waterstand in de rivieren, zodoende wordt het zoute zeewater niet teruggedrongen. Daarnaast is het droog en wordt er geen neerslag van betekenis verwacht.
Om verzilting tegen te gaan moet het hoogheemraadschap watergangen vaak doorspoelen. Schepen door sluizen laten varen kost veel water en het zoetwatertekort in Delfland is bij de sluizen nu al hoog. Daarom moet de pleziervaart vanaf donderdag rekening houden met beperkte schuttijden bij de Parksluizen in Rotterdam, de Buitensluis in Schiedam en de Vlaardinger Driesluizen bij Vlaardingen. Dat wordt later mogelijk nog uitgebreid.
Omdat er een dreigend zoetwatertekort is, vraagt het hoogheemraadschap iedereen zo weinig mogelijk zoetwater te gebruiken. 'Bijvoorbeeld door alleen je tuin te besproeien wanneer het echt noodzakelijk is en dit vooral in de avonduren te doen.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!