Den Haag Meldt registreert toename in meldingen van discriminatie

© The Hague and Partners
DEN HAAG - Er zijn in 2021 bij Den Haag Meldt meer unieke meldingen over discriminatie en racisme gedaan. Er kwamen 218 meldingen binnen, een stijging in vergelijking met het jaar ervoor, toen waren er 184 unieke meldingen. 'Dat betekent vooral dat de bekendheid van Den Haag Meldt en het belang van het melden van discriminatie toeneemt.'
In het jaarverslag valt te lezen dat onder meer een melding werd gedaan over het verplichte coronatoegangsbewijs voor ouders bij zwembaden. 'Omdat de regels voorgeschreven waren door de overheid en daarom niet onder de gelijkebehandelingswetgeving vielen, kon Den Haag Meldt geen procedures inzetten, behalve kijken of het zwembad de regel juist toepaste. Dit leek zo te zijn.' Ook werd een verhuurder aangesproken omdat hij geen internationale studenten wilde huisvesten in een kamer die hij aanbood.
Een andere melder van Aziatische afkomst maakte melding van groepen kinderen die hem 'corona' of 'squid game' noemde. Daarvoor raadde Den Haag Meldt aan contact op te nemen met de wijkagent en met een vereniging van mensen met dezelfde afkomst. ' Veel mensen hebben dit de afgelopen tijd meegemaakt en dan kon de melder zijn ervaringen delen met lotgenoten.' De wijkagent kon de jongeren mogelijk aanspreken als deze ze kende.

'Registreren van meldingen geeft gemeente inzicht'

Discriminatie op basis van afkomst komt nog het meest voor, valt in het jaarverslag te lezen. Daarnaast kwam er een groot aantal meldingen binnen over het coronabeleid, zoals het dragen van mondkapjes. 'Naar de letter van de wet was er vaak geen sprake van discriminatie', zegt Addie Stehouwer van Den Haag Meldt.
'Het registreren van deze meldingen geeft de gemeente Den Haag wel inzicht in de vele momenten dat inwoners van de stad zich buitengesloten voelden, omdat zij geen mondkapje dragen of niet gevaccineerd waren. Mochten er opnieuw maatregelen nodig zijn om een COVID-19-pandemie te bestrijden, dan kan het college met deze signalen extra letten op het wegnemen van zulke gevoelens van uitsluiting als gevolg van de te nemen maatregelen.'

Spreekuren en voorlichting

Omdat men ervan overtuigd is dat meer inwoners van Den Haag discriminatie ervaren komt Den Haag Meldt naar de inwoners toe met spreekuren in bibliotheken. Ook wordt er meer voorlichting gegeven.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!