Parkpop, ADO, een barbecue of een wandeling, wat is jouw herinnering aan het Zuiderpark?
DEN HAAG - Een wedstrijd van ADO bezoeken, een dagje (of weekend) Parkpop, een ritje maken in een van de stoom aangedreven modeltreinen die er rijden, een middag midgetgolf spelen, er zelf sporten of gewoon een fijne dag hebben door er te wandelen of te barbecueën. Wie heeft er geen herinneringen aan het Zuiderpark. Volgend jaar bestaat het honderd jaar en vanwege dat jubileum worden verhalen over herinneringen aan het park verzameld.
'Er is heel veel te vertellen en dat willen we graag met de stichting Zuiderpark verzamelen en bundelen voor het honderdjarig bestaan van het Zuiderpark', zegt Astrid Smink, projectleider Haagse Kracht in Bob Staat Op. 'Wat we willen doen is alle verhalen verzamelen.'
'Er zijn zoveel elementen in het park waar mensen een herinnering bij hebben.' Daarbij kan gedacht worden aan herinneringen aan ADO, Parkpop of gewoon een wandeling. Er wordt nog nagedacht hoe de verhalen vervolgens gedeeld worden in het jubileumjaar van het park.
Naast herinneringen is men ook op zoek naar de mening van stadsgenoten over hoe het park nu is en wat er wellicht beter kan. Die informatie gebruikt men voor de wijkagenda Zuiderpark waarmee plannen worden gemaakt voor de komende vier jaar.

Volkspark Zuiderpark
In het voorjaar van 1923 ging de eerste schop in de grond voor wat nu het Zuiderpark is. 'Dat betekent eigenlijk honderd jaar aan verhalen. Verdrietige verhalen, leuke verhalen, ontroerende verhalen, maar misschien ook gekke verhalen en mysteries.' Al die verhalen wil men nu verzamelen. 'Vaak heb ik al verhalen gehoord: ik kwam hier met mijn opa en oma en nu met mijn kinderen.'
Het ontwerp voor het volkspark dateert uit 1908, toen architect Berlage een Plan tot uitbreiding van 's-Gravenhage maakte. Dat ontwerp werd later nog aangepast. De kern van het Zuiderpark is de grote vijver met eromheen speelweiden, parken en sportvoorzieningen. In 1923 werd begonnen met de aanleg van het volkspark. De officiële opening was pas jaren later, in 1936.
Herinneringen aan het Zuiderpark kunnen gemaild worden naar verhalen@zuiderparkdenhaag.com met als onderwerp 'Mijn verhaal Zuiderpark'.