Ondernemers Keizerstraat boos op wethouder: 'Hij luistert gewoon niet!'

Remco Striegel - voorzitter winkeliersvereniging Keizerstraat
Remco Striegel - voorzitter winkeliersvereniging Keizerstraat
DEN HAAG - Ondernemers uit de Keizerstraat op Scheveningen zijn boos op de gemeente. Binnenkort starten er rondom en in de winkelstraat werkzaamheden om incidentele wateroverlast te voorkomen en dat zal volgens de ondernemers flinke gevolgen hebben.
Bij hele heftige regenval kan het voorkomen dat de Keizerstraat op Scheveningen overstroomd. Vorige zomer en ook in juni 2020 gebeurde dit. Daarvoor gebeurde het acht jaar lang niet. De gemeente wil dit incidentele probleem nu aanpakken en daarvoor moet de Keizerstraat flink op de schop. Vanaf januari 2023 zal de winkelstraat in fases van gevel tot gevel worden opengebroken om onder de grond een waterinfiltratiesysteem aan te leggen.
De ondernemers zijn hier niet blij mee. Zij zijn bang dat er minder mensen naar de oudste straat van Scheveningen zullen komen. ‘We hebben met de afgelopen twee jaren vol corona-ellende al genoeg klappen gehad. Wij als ondernemers hebben totaal geen vlees op de botten,’ zegt ondernemer Marianne van den Berg van Studio Scheveningen. Dat beaamt ook Nico van der Kooij van Mexicaans restaurant El Sombrero. ‘Als dit allemaal doorgaat, dan vrees ik dat meerdere ondernemers in deze straat failliet zullen gaan, waaronder wij zelf.’
De grootste irritatie bij de ondernemers zit in het feit dat er volgens hen totaal geen overleg met de gemeente is geweest. ‘De gemeente zegt wel dat wij mee mogen denken, maar vervolgens hebben wij niets in te brengen en gaat het gewoon gebeuren zoals de gemeente het wil.’

Reactie gemeente

De gemeente zegt in antwoord op vragen van Den Haag FM: ‘Het college is zich ervan bewust dat de ondernemers moeilijke tijden hebben gehad in de periode van coronamaatregelen. Echter, de maatregelen om wateroverlast aan te pakken hebben urgentie. Om de overlast tijdens de uitvoering zoveel mogelijk te beperken, worden de werkzaamheden afgestemd met de ondernemers. Het uitgangspunt is dat de bedrijfsvoering van ondernemers doorgang blijft vinden. Het projectteam heeft regelmatig contact gehad met de voorzitter van de winkeliersvereniging en daarnaast is er ook geluisterd naar de wensen van de ondernemers. Zo worden de werkzaamheden in de Keizerstraat uitgevoerd in een commercieel luwe periode’.

Schriftelijke vragen

D66, PVV en Hart voor Den Haag/Groep de Mos hebben eerder al schriftelijke vragen gesteld aan het college en daarbij ook gevraagd om uitstel van de werkzaamheden, maar ook dat heeft niets opgeleverd. De werkzaamheden in de Keizerstraat starten begin januari en zouden eind juni klaar moeten zijn. In de omliggende straten wordt 1 september gestart met de werkzaamheden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!