Concertzaal Amare gaat twee centimeter de lucht in tegen verzakkende vloeren

Zaal in Amare
Zaal in Amare © Omroep West
DEN HAAG - Door een constructiefout verzakken de vloeren in het gloednieuwe cultuurpaleis Amare. Ongeveer tien deuren konden niet meer open. De bouwer is nu begonnen met de herstelwerkzaamheden. Alle pilaren waar de concertzaal op rust worden gestut waardoor de hele zaal twee centimeter omhooggetild kan worden. De rubberen dempers ertussen worden dan vervangen voor stijver rubber, waardoor de zaal daarna op goede hoogte blijft.
'Bij een demper is het van belang dat je exact moet doorrekenen dat 'ie de belasting draagt die je ook in werkelijkheid gaat tegenkomen', vertelt projectdirecteur Jan-Hein Reefhuis van bouwcombinatie Cadanz. Deze berekeningen worden vooraf bij benadering gemaakt, maar worden pas definitief als de hele constructie staat, schrijft mediapartner Omroep West.
De concertzaal van vijftien miljoen kilo rust op vijftien pilaren. In die pilaren zitten dempers. Het gaat in totaal om veertig dempers die vervangen moeten worden. Om een indruk te geven van het gewicht dat daarop rust: tachtig olifanten of vierhonderd auto's boven op elkaar. 'Het is een hele ingewikkelde operatie', zegt de projectdirecteur. 'Amare is al een heel complex gebouw an sich, maar ook om in zo'n bestaand gebouw een concertzaal van vijftien miljoen kilo nog even op te tillen, dat is een enorme operatie.'

Op rekening van de aannemer

Op 1 en 2 augustus gaat de zaal daadwerkelijk de lucht in. Volgens Reefhuis is dat dan weer niet spectaculair. 'Dat gaat maar met zo'n klein beetje per keer dat je daar nauwelijks iets van kunt zien.' Vanwege de veiligheid is er dan niemand in het gebouw aanwezig. 'Op een paar mensen na die er echt verstand van hebben,' aldus de projectdirecteur.
Ook bestuurswoordvoerder van de gemeente Den Haag Jurriaan Esser is aanwezig. Hij houdt zich op de achtergrond, maar laat weten tevreden en blij te zijn met deze oplossing, die geheel voor rekening en risico van de aannemer is.

Winst

Jan-Hein Reefhuis loopt vol trots door het cultuurpaleis en raakt niet uitgepraat over de technische hoogstandjes en bouwavonturen. Van plumeaus die achterbleven in een ventilator tot complimenten die hij krijgt over de prachtige akoestiek. Toch zou hij het project achteraf gezien niet meer aannemen. 'Een ondernemer moet winst maken en niet toeleggen op een project.'
De operatie vindt plaats in de vakantie en tussen twee concertseizoenen in zodat het publiek er geen last van heeft. 'Als het nieuwe seizoen weer begint kan het zijn dat de garderobebalie nog even op de oude plek staat, maar twee maanden daarna zal het zijn alsof we er nooit zijn geweest.'

💬 Neem contact op!

Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!