GGD begint met vaccineren tegen apenpokkenvirus: 'In belang van publieke gezondheid'

DEN HAAG - In de regio Haaglanden wordt vandaag begonnen met het vaccineren tegen het apenpokkenvirus. GGD Haaglanden doet dat in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In de regio's van Den Haag en Amsterdam worden de eerste prikken gezet.
Mensen die het meeste risico lopen om besmet te raken krijgen als eerste een uitnodiging voor het vaccineren. Donderdag zijn de eerste uitnodigingen verstuurd. 'Dit is echt in het belang van de publieke gezondheid', zegt Annette de Boer van GGD Haaglanden over het vaccineren.
Afgelopen donderdag waren er 67 bevestigde besmettingen met het apenpokkenvirus in Haaglanden. In het algemeen in het ziekteverloop mild al kan een besmetting soms pijn en ongemak veroorzaken. Omdat het aantal besmettingen oploopt wordt geadviseerd om je te laten testen bij klachten en wanneer nodig drie weken in isolatie te gaan.
Wie apenpokken oploopt, kan last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en algehele malaise. Na een aantal dagen ontstaat uitslag met blaasjes op de huid. Voor de meeste mensen lijkt het virus niet gevaarlijk, maar het kan dodelijk zijn voor mensen met een zwak afweersysteem.
Huid-op-huidcontact
De meeste mensen in Nederland die het virus hebben opgelopen, zijn mannen die seks hebben met mannen. Ook andere mensen kunnen het virus krijgen, zo zijn er ook vijf vrouwen en een basisscholier positief getest. Het virus kan zich verspreiden door huid-op-huidcontact.
In totaal komen ongeveer 32.000 mensen in Nederland in aanmerking voor de prik, daarbij gaat het om homoseksuelen en transgenderpersonen die hiv-positief zijn of die medicijnen nemen om te voorkomen dat ze hiv oplopen. Na twee prikken zijn mensen volledig gevaccineerd. Het apenpokkenvirus is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uitgeroepen tot 'een internationaal gevaar voor de volksgezondheid'.