Rode en gele vlaggen gehesen op het strand: 'Ga niet de zee in'

Archief
Archief © Regio15
DEN HAAG - Bij het zuiderhavenhoofd op Scheveningen is de rode vlag gehesen, dat betekent dat de weersomstandigheden zeer gevaarlijk zijn. 'Ga niet de zee in', is het advies. Op het Zuiderstrand en het Noorderstrand hangt de gele vlag, ook dat betekent dat de zee gevaarlijk is.
Voor wie niet (meer) precies weet wat de vlaggen betekenen. Een kleine opfriscursus:

Roodgele vlag

Als je de roodgele vlag ziet, dan betekent dit dat er lifeguards op de reddingsposten aanwezig zijn. Zij houden toezicht en letten op de veiligheid van de strandbezoekers.

Gele vlag

Als je de gele vlag ziet, is de zee gevaarlijk. Baden of zwemmen wordt afgeraden. Meestal komt dit doordat er een harde wind of sterke stroming staat. Wees extra voorzichtig als je de zee in gaat en ga niet verder dan tot je knieën.

Rode vlag

Als je de rode vlag ziet, zijn de zee en weersomstandigheden zeer gevaarlijk. Dit gebeurt bij een (zeer) sterke stroming, hoge golven of bij (dreiging van) onweer. Baden of zwemmen wordt sterk afgeraden, ga niet de zee in.

Oranje windzak

Als je de oranje windzak ziet, staat de wind richting zee (aflandige wind). De windzak betekent dat je wel mag baden en zwemmen, maar dat het gebruik van drijfmiddelen (zoals rubberbootjes, luchtbedjes, zwembanden) niet is toegestaan. Het gevaar bestaat dat je te ver van de kust afdrijft en niet meer terug kan zwemmen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!