Straatgesprekken in Laak: waarom ging slechts 1 op de 5 mensen naar de stembus

Stembureau NH Hotel
Stembureau NH Hotel © Richard Mulder
DEN HAAG - Laak is een van de vijf wijken in Nederland waar Onderzoeksbureau EMMA met straatgesprekken onderzoek doet naar de lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen. Zo gaat ze in contact proberen te komen met 'de moeilijk bereikbare groepen niet-stemmers'. In Laak in maart ging net iets meer dan een op de vijf stemgerechtigden naar de stembus.
De verkiezingen in maart kenden een lage opkomst, landelijk gezien bracht 50,9 procent van de kiezers een stem uit, in Den Haag lag dat op 43,03 procent. PvdA, PvdD, DENK, ChristenUnie/SGP, D66 en GroenLinks gaven aan daarvan te zijn geschrokken en stelden er schriftelijke vragen over.
Het college laat weten dat er contact is geweest over het onderzoek naar de lage opkomst. Dat daarbij de niet-stemmer actief wordt benaderd is voor Den Haag een belangrijke wens die in vervulling gaat.

College hoopte op een hogere opkomst

Op de vraag of het college deze lage opkomst had verwacht schrijft ze: 'Het college had vooral gehoopt op een hogere opkomst en is derhalve evenals de vragenstellers zeer gemotiveerd om de redenen achter de lage opkomst nader te onderzoeken.'

Forse verschillen in opkomst

Door Den Haag heen waren er forse verschillen in de opkomst in de stadsdelen. Zo was in Scheveningen het opkomstpercentage met 55,92 procent het hoogst. De minste stemmen werden geteld in Laak, daar kwam slechts 22,72 procent van de kiezers opdagen.
De politieke partijen willen van het stadsbestuur een verklaring van de daling in het aantal stemmers per stadsdeel. Vooral in Laak, Escamp en Centrum was de opkomst minder hoog dan vier jaar geleden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!