'Paleis Noordeinde moet dagelijkse wisseling van de wacht krijgen'

© The Hague and Partners
DEN HAAG - Als het aan Hart voor Den Haag ligt komt er dagelijks een wisseling van de wacht bij Paleis Noordeinde. De partij reageert daarmee op de wens om het werkpaleis van koning Willem-Alexander ook doordeweeks te openen voor publiek. Ze stelt voor om meer te organiseren. 'Het paleis heeft veel meer potentie', vinden raadsleden Richard de Mos en Ralf Sluijs.
Nu is het zo dat het paleis aan het Noordeinde in de zomer vier zaterdagen te bezoeken is. Maar de wens werd al uitgesproken om te kijken of dat in de zomermaanden ook doordeweeks zou kunnen.
Wat Hart voor Den Haag betreft wordt de koninklijke status van Den Haag beter benut, zo wil ze dat er meer aandacht komt voor de aanbieding van geloofsbrieven aan de koning (op woensdagen) en dat er een dagelijkse wisseling van de wacht op Paleis Noordeinde komt. 'Het zal waarschijnlijk niet met alle toeters en bellen zijn zoals in Londen, maar een ingetogen Nederlandse manier moet wel kunnen.'

Geloofsbrieven

Ook de ceremoniële aanbieding van de geloofsbrieven van de nieuwe ambassadeurs mogen meer aandacht krijgen. 'Dit is een prachtig schouwspel met koetsen en muziek waar maar weinig mensen van weten. Vaak staat er maar een handjevol mensen, maar het zou zo mooi zijn als toeristen uit zowel binnen- als buitenland dit straks kunnen zien.'
Het Koninklijk Huis is volgens de partij een belangrijke trekker van toeristen naar de stad. 'Den Haag snakt gezien een door renovatie langdurig gesloten Binnenhof naar een attractie. Laat de stad haar koninklijke residentiestatus nou eindelijk eens gaan gebruiken.' Een oriënterend plan voor een wisseling van de wacht kwam al in 2018 naar voren. Tien jaar eerder zei toenmalig premier Jan-Peter Balkenende nog dat er geen vaste wisseling van de wacht zou komen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!