Bouwplannen woontorens Binckhorst onder vuur: 'Alweer een bouwplan dat sneuvelt bij de rechter'

De gemeente moet uitleggen waarom woontoren Nova de maximale bouwhoogte mag overschrijden
De gemeente moet uitleggen waarom woontoren Nova de maximale bouwhoogte mag overschrijden © Borghese Real Estate
DEN HAAG - De plannen voor het bouwen van een tweetal woontorens op de Binckhorst liggen onder vuur. De rechter heeft een beroep van bewoners van Voorburg-West gegrond verklaard en daarom is de omgevingsvergunning voor de bouw aan het Maanplein 110 vernietigd. Voor de bouw van een woontoren het aan het Hoekblok moet de hoogte beter beargumenteerd worden. 'Alweer een bouwplan dat sneuvelt bij de rechter.'
Het gaat om de bouw van twee woontorens in Laak: Elara (Maanplein Hoekblok) en Nova (Maanplein 110). Elara zou plek bieden aan 140 appartementen in een gebouw met een hoogte van 49,95 meter en Nova krijgt 183 appartementen in een 70 meter hoog gebouw. Omwonenden in Voorburg maakten bezwaar tegen de komst van de hoge torens.
De advocaat van de Voorburgers verzoekt om de bouw aan het Maanplein 110 te stopen nu de rechter heeft gezegd dat de eigen beleidsregels om hoogbouw zorgvuldig in te passen te vaag zijn. Daarom is de omgevingsvergunning door de rechter vernietigd. Binnen twaalf weken moet de gemeente komen tot een besluit om de omgevingsvergunning wel of niet te verlenen, weet mediapartner Omroep West. Die tijd kan gebruikt worden voor een beter motivatie van de plannen of om de plannen aan te passen.

Tussenuitspraak

De rechter heeft in een tussenuitspraak besloten dat in het geval van Elara de gemeente duidelijker moet beschrijven waarom het gebouw hoger wordt dan de maximale bouwhoogte van 30 meter. Hoogteaccenten tot 70 meter zijn toegestaan, maar volgens de rechter is niet duidelijk beschreven waarom er sprake is van een hoogteaccent tot bijna 50 meter. Binnen zes weken moet de gemeente er duidelijkheid over geven. Dan besluit de rechter of de motivatie afdoende is voor de bouw van een woontoren van deze hoogte.

'Gemeente laat zo weer eens zien dat ze te weinig oog heeft voor omwonenden'

'Alweer een bouwplan dat sneuvelt bij de rechter', reageert Robert Barker van de Partij voor de Dieren. 'Vaak is gewaarschuwd dat de kaders in de Binckhorst veel te ruim waren en geen zekerheid boden. Dat blijkt nu. Je kan niet in een bestemmingsplan vastleggen dat er een hoogteaccent mag komen van maximaal 70 meter en dan zonder onderbouwing een hele toren hoger bouwen. De gemeente laat zo weer eens zien dat ze te weinig oog heeft voor omwonenden en uiteindelijk zijn woningzoekenden de klos.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!