Provincie gaat protestvlaggen en spandoeken op of naast provinciale wegen weghalen

© Provincie Zuid-Holland
DEN HAAG - De provincie Zuid-Holland gaat protestvlaggen en spandoeken die op verschillende plekken langs provinciale wegen, bruggen en kruispunten zijn geplaatst weghalen. Ze zegt veel meldingen te hebben gehad over vlaggen en spandoeken die een gevaar kunnen vormen voor de verkeersveiligheid. Demonstreren noemt de provincie een 'groot goed', maar de uitingen zouden gevaarlijk zijn voor weggebruikers.
Loshangende vlaggen, vlaggen die het zicht van camera's of het zicht op borden of verkeerslichten blokkeren zijn al verwijderd. Nu roept de provincie op om ook andere protestvlaggen en spandoeken weg te halen wanneer deze op een plek hangt die niet van de eigenaar van de vlag is. Daarna zal de provincie dat doen.
Deze week kreeg ze een eerste melding dat een afgescheurde vlag op een rijdende auto terechtkwam. 'Daar trekken wij de grens', zegt gedeputeerde Frederik Zevenbergen (VVD) op sociale media. 'Hoe langer de vlaggen en spandoeken blijven hangen, hoe groter de kans dat deze op enig moment losraken en daarmee een gevaar zijn voor de verkeersveiligheid', schrijft ze op haar website.

Duidelijke grens

'Het recht op protest is een groot goed in Nederland, maar stopt als je de veiligheid van anderen in het gevaar brengt', zegt Zevenbergen. 'Dit is nu het geval en daarom trek ik een duidelijke grens. We geven iedereen tot 5 augustus de mogelijkheid om zelf de vlaggen en spandoeken te verwijderen. De vlaggen en spandoeken die na deze datum nog hangen worden verwijderd.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!