Lege flesjes, sigarettenpeuken en afval naast de bak: met deze tips blijft het strand schoon

© PxHere
DEN HAAG - Files tot het strand en bomvolle trams: op warme dagen staat een bezoek aan Scheveningen voor veel mensen in Den Haag en omgeving hoog op de lijst. De grote toestroom van mensen op het strand zorgt echter voor een opstapeling van afval waarvan een groot deel soms niet in de vuilnisbakken verdwijnt. 'Een ergernis voor velen, waar we samen wat tegen kunnen doen', laat de gemeente weten.
Op Scheveningen worden elke nacht zes trekkers met beachcleaners ingezet, die in één dienst ongeveer de inhoud van 1600 kiepwagens aan zand zeven om te ontdoen van zwerfafval. 'Dat kost een hoop tijd en energie die voorkomen had kunnen worden. Meehelpen om het strand schoon te houden is namelijk heel makkelijk', zegt de gemeente. Met deze tips kan je het strand schoner en daarmee veiliger houden.

Afvalzakje

Maak een afvalzakje standaard onderdeel van je strandbagage. Zo kan je tijdens je bezoek afval verzamelen zonder dat het wegwaait of gepakt wordt door een meeuw. Bij vertrek kan je het zakje in zijn geheel weggooien.

In de bak, niet naast de bak

Op het strand zijn 370 afvalbakken aanwezig. De gemeente geeft aan dat er vaak afval naast de bakken staat terwijl er nog ruimte is om het erin te gooien. Dit afval trekt meeuwen aan die het weer over het strand verspreiden. Controleer dus of de bak wel écht vol is. Is dat het geval, loop even door naar de volgende of neem je afval mee naar huis.
Strandschoonmaak
Strandschoonmaak

Sigarettenpeuken

Rook je? Druk je peuken niet zomaar uit in het zand maar verzamel ze en gooi ze later weg. Sigarettenfilters zijn van plastic en vallen uiteen in microplastics. In de tabak zitten tevens schadelijke stoffen voor het milieu.

Dubbelcheck

Kijk wanneer je naar huis gaat nog een keer achterom of er geen afval in het zand is blijven liggen. Zo komt het niet terecht in de zee. Daar kan het een bedreiging zijn voor vissen, vogels en zeedieren en vergroot het de plasticsoep. Daarbij kunnen dieren verstrikt raken in afval, of ze eten het op waardoor plastic in de voedselketen terecht komt.

Schoonmaakacties

Wil je nog iets extra's doen om het strand schoon te houden? In Scheveningen kan je meedoen aan verschillende schoonmaakacties als de Boskalis Beach Cleanup Tour op 11 augustus bij The Shore en TrashUre Hunt. Ook kan je bij verschillende strandpaviljoens een jute tas ophalen; lever je deze gevuld met zwerfafval in, dan krijg je er een drankje voor terug.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!