Omroep West zoekt mooiste gebouw: dit zijn de zes genomineerden in Den Haag

Haagse nominaties Mooiste Gebouw van de regio
Haagse nominaties Mooiste Gebouw van de regio
DEN HAAG - Het Vredespaleis, Villa Ockenburgh of het Oppertje? Het Radio West-programma West Wordt Wakker is op zoek naar het mooiste gebouw van de regio. In totaal zijn er zes Haagse gebouwen genomineerd.
Het programma heeft honderden inzendingen ontvangen. Een deskundige jury kiest uit de inzendingen vijftien genomineerden waar je vanaf 1 augustus op kan stemmen. Vorig jaar won de Boerhaavetuin in Voorhout.
Eén van de juryleden is toerisme-expert Angelique Werner. 'We hebben prachtige en wereldberoemde gebouwen in onze regio, maar ik hoop ook nieuwe, onbekende plekken te ontdekken. Daar ben ik benieuwd naar.' Ook Omroep West-hoofdredacteur Henk Ruijl en Joris Wijsmuller, oud-wethouder en directeur van Duurzaam Den Haag, zitten in de jury.

Villa Ockenburgh

Villa Ockenburgh
Villa Ockenburgh © Omroep West
Dat dit oude, verwaarloosde landgoed weer een pareltje is geworden, is te danken aan een groep vrijwilligers uit de buurt. Ze knapten Villa Ockenburgh zo goed op, dat het nu hoort tot de mooiste gebouwen van de regio. Jurylid Henk Ruijl: 'Het is in oude luister hersteld. Heerlijke plek om te verblijven, wat te eten of drinken.'

Vredespaleis

Vredespaleis
Vredespaleis © Thehague.com
Het symbool voor Den Haag als stad van vrede en recht is het Vredespaleis. Het imposante gebouw is geliefd onder inwoners en toeristen. Maar ook de inhoud doet er toe. Het huist onder meer het Internationaal Gerechtshof van de VN. 'Waar het gebouw voor staat, maakt dat het niet mag ontbreken op deze lijst', vindt jurylid Angelique Werner.

Oppertje

Het Oppertje
Het Oppertje © HKZV
Met zijn felblauwe kleur is het Oppertje een opvallende verschijning op het Haagse strand. Het is het clubhuis van de Haagse Kust Zeil Vereniging. Het voelt als thuis, blijkt uit de vele inzendingen. 'Het plezier spat er vanaf', zegt jurylid Angelique Werner. 'Ik verheug mij al op de campagne die ze gaan voeren.'

Kunstmuseum

Kunstmuseum
Kunstmuseum © Thehague.com
Een museum met zulke prachtige kunst heeft ook een bijpassend gebouw nodig. Dat is gelukt bij het Kunstmuseum. Architect H.P. Berlage ontwierp het in de jaren '30. Niet iedereen vond het toen mooi, weet jurylid Angelique Werner. 'Het werd uitgemaakt voor sigarendoos. Inmiddels waardeert men het wel. Consistent gebruik van materialen en maateenheden zorgen ervoor dat het gebouw rust uitstraalt.'
Omroep West zoekt mooiste gebouw: dit zijn de zes genomineerden in Den Haag
Omroep West zoekt mooiste gebouw: dit zijn de zes genomineerden in Den Haag
Deze kapel heeft voor veel mensen een grote betekenis. Ze herdenken er hun geliefden of komen even tot rust na een wandeling in de Scheveningse Bosjes. 'Een begraafplaats niet alleen vol verdriet, maar ook een om te genieten van rust en bezinning. Niet in de laatste plaats vanwege z’n neoclassicistische kapel', vindt jurylid Henk Ruijl.

Electriciteitsfabriek

Electriciteitsfabriek
Electriciteitsfabriek © The Hague Marketing Bureau
Dit iconische gebouw staat midden in de stad. Met de geel-bruine kleur en de twee torens die boven het landschap uitsteken is het een echte blikvanger. Je kijkt terug naar de Industriële revolutie, maar ook vooruit. 'Het is nu opnieuw een symbool van een grote maatschappelijke verandering: de energietransitie', vindt jurylid Joris Wijsmuller.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!