Priester Ad van der Helm: 'Ik ben gedreven door het geluk van mensen'

Priester Ad van der Helm
Priester Ad van der Helm © Den Haag FM
DEN HAAG - Katholiek priester en voorzitter van de Haagse raad van kerken, Ad van der Helm, wordt gedreven door het geluk van andere mensen. Dit vertelt hij in het radioprogramma Vrijmibo op Den Haag FM.
Ad van der Helm: 'Mijn drijfveer is het geluk van mensen. Hoe kan ik mensen in hun kracht zetten? Hoe kan ik mensen over hun verdriet en moeilijkheden heen zien komen? Er zijn soms mensen die erg zwaar getroffen worden door het leven'.
'Of het nou overlijdens is of door ziekte en dus daar probeer ik mensen bij te helpen om ook hun eigen bronnen weer aan te boren. Zodat mensen voelen dat er nog een leven voor hen in het verschiet ligt en niet alles voorbij is.'

Mensen willen goede dingen doen

Van der Helm is van mening dat mensen soms wat nieuwsgieriger zouden moeten zijn naar anderen: 'Ik denk dat de vraag te weinig wordt gesteld. Vaak weet men al wie de ander is en stoppen de ander in hokjes. Of proberen de ander als ze het er niet mee eens zijn een kopje kleiner te maken. Dat is geen houding'.
'Dat is ook hoe de politiek nu ook vaak bezig is. Mensen raken er helemaal moe van, raken het vertrouwen kwijt en veel politici snappen niet dat het spel wat ze aan het spelen zijn echt de samenleving niet verder helpt. Terwijl er zoveel mensen goede dingen willen doen. Maar werk nou een beetje samen en probeer constructief te zijn in plaats van alleen maar negatief.'

Bescheiden overheid

'Tijdens de Prinsjesdagviering heb ik gesproken over een bescheiden overheid. Dit geldt voor ons allemaal. We kunnen het alleen maar als je het samen doet. In een samenleving hebben we elkaar allemaal nodig en moeten we elkaar de ruimte geven. Dit kost soms energie, kost ook weleens ruzie maar toch moeten we het samen doen.'
De Vrijmibo wordt elke vrijdagmiddag uitgezonden tussen 17.00 en 18.00 uur. Het programma wordt gepresenteerd door Elias van Hees.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!