Milan Summer Festival, De Kunstkaravaan en SUPpen: zomerse uittips op een rijtje

Milan Summer Festival prfoto
Milan Summer Festival prfoto
DEN HAAG - Voor jong tot voor alle leeftijden en van festivals tot waterpret: deze zomer barst de stad van de zonnige activiteiten. Dit artikel staat boordevol tips voor leuke uitjes.

Milan Summer Festival

Van vrijdag 5 tot en met zondag 7 augustus is het Zuiderpark een culturele meltingpot met het Milan Summer Festival. 'Dit festival slaat een brug tussen de sfeervolle culturen die ons land rijk ik, van Nederlands tot Hindoestaans, van Caribisch tot Indisch.'
Op het gebied van eten, drinken, muziek, dans en kunst weet het festival al dertig jaar te verrassen. Voor jong tot oud is er op het festival wat te beleven en bovendien zegt het festival compleet toegankelijk te zijn voor mensen met een beperkte mobiliteit. De organisatie faciliteert dan ook vervoer op maat binnen het park.

Surfen op wegwerpplastic

Meesurfen op een surfboard van strandafval of een elektrisch aangedreven board gemaakt van wegwerpbekers? 'Plastic Soup Surfer' Merijn Tinga maakt deze boards zelf en hoopt zo de bewustwording van het wereldwijde afvalprobleem te vergroten. In het Museon-Omniversum zijn deze unieke surfplanken vanaf 23 juli te zien en aan te raken.
Het project is onderdeel van One Planet, de programmering van Museon-Omniversum waar je kennis maakt met creatieve initiatieven en slimme oplossingen voor de toekomst. 'Zo zorgen we er samen voor dat de wereld eerlijker wordt en leefbaar blijft', zegt het museum.

Epic Youth organiseert online activiteiten voor jongeren in Den Haag

Tijdens de zomervakantie organiseert Stichting Epic Youth diverse online activiteiten in Den Haag, speciaal voor jongeren van 10 tot 23 jaar oud. Het zomer programma staat in het teken van beweging en gezondheid en wordt mede door de jongeren zelf georganiseerd.
Er zijn activiteiten zoals het Just Dance 2022 event en verschillende workshops zoals, breakdance, fitness, koken, yoga, straatvoetbal en EHBO.
Alle activiteiten worden live uitgezonden via het kanaal van Epic Youth. Meer info vind je op hun website.

Kunstkaravaan in Schilderswijk en Escamp

Deze zomer heeft Art-S-Cool wederom een mobiel kunstproject 'De Kunstkaravaan' waar kinderen van 4 tot en met 13 jaar gratis aan mee kunnen doen.
Met onze nomadentent trekken onze kunstenaars van plein naar plein, in de week van 8 t/m 12 augustus door de Schilderswijk en in de week van 15 t/m 19 augustus door de Escamp. Van 13.00 tot 17.00 uur maken kinderen 'wensvlaggen' met textiel, stempels en andere kleurrijke materialen.
Op de site van Art-S-Cool kan je checken waar De Kunstkaravaan precies komt te staan.

Relaxerette in Zuiderparktheater

In het Zuiderparktheater kan je van dinsdag 9 tot en met donderdag 11 augustus luisteren naar verhalen en soudscapes in een hangmatinstallatie.
Droom weg in de Relaxerette. In samenwerking met De Ooievaarspas komt de installatie van kunstenaar Arjan Kruidhof naar het Haagse openluchttheater. Je draait in een van de hangmatten een rondje boven de grond en luistert ondertussen naar een verhaal of soundscape van Marieke L. Rijneveld, Jolle Roelofs, Jamila Faber, Pieter van der Sman en Arjan Kruidhof. Enkele zijn ook Engels gesproken. Het ontspannende moment is gratis voor iedereen vanaf 6 jaar te beleven.

Themawandelingen

Met de Haagse themawandelingen kom je langs bekende highlights, maar ook langs verborgen hotspots die je als local misschien nog niet kent. Van stranden tot winkelstraten en van restaurants tot paleizen: het is maar net waar je voor in de mood bent. Alle routes hebben een eigen thema en zijn zorgvuldig voor je uitgestippeld. Ga bijvoorbeeld op Eco Expeditie, waarbij je op ontdekkingstocht gaat langs onder meer eeuwenoude bomen en fossielen bij paleis Kneuterdijk. Stoeptegels met qr-codes door het centrum van Den Haag leiden je langs een route waarop je van alles leert over de Haagse stadsnatuur.
Met QR-codes kan je meer te weten over de verrassende natuur in Den Haag
Met QR-codes kan je meer te weten over de verrassende natuur in Den Haag © Gemeente Den Haag
Ook kan je de Royal Tour lopen, waarbij je langs alle koninklijke bezienswaardigheden komt, zoals het eerste museum van Nederland, gebouwd door prins Willem V. Of vind een geheime urban jungle en winkels met handgemaakte goodies met de duurzame winkel- en ontdekkingsroute. Een overzicht van alle themawandelingen vind je hier.

Zomerprogramma 070

Ook dit jaar zijn er deze zomer in de wijken allerlei activiteiten voor kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar. Zes weken lang is er van alles te doen, zoals hiphop, waterpret, kunst, theater en muziek.
Op de site van Zomerprogramma070 vind je alle activiteiten per wijk.

Picknicken en beestjes aaien bij Pluk!

In een paar stappen van de stad naar het platteland: dat kan bij Pluk!. Deze tuin en kinderboerderij ligt verscholen in het groen van recreatiegebied Madestein, tussen de Uithof en Kijkduin. Op de boerderij kan je dieren aaien en in de pluktuin kunnen kinderen fruit plukken. Voor hen is er ook een natuurbingo verkrijgbaar waarmee ze zelf de omgeving af kunnen speuren. Ook kan je hier picknicken met een door Pluk! samengestelde biologische picknickmand.

Een bijzondere kijk op het Binnenhof

Dat het Binnenhof de komende vijf jaar gesloten is ter renovatie, betekent niet dat je het niet nog steeds kan bewonderen. Tijdens deze verbouwing presenteert het Haags Historisch Museum Macht: 800 jaar Binnenhof. Dit is het verhaal van het indrukwekkende regeringsgebouw vanuit verschillende hoeken en door de eeuwen heen. Demonstraties, machtswisselingen, emancipatie en representatie komen allemaal aan de orde.

Wijn Festijn

Geef fan van bier? Niet getreurd, want ook wijnliefhebbers kunnen hun hart deze zomer ophalen op het Lange Voorhout. Het Wijn Festijn vindt plaats van vrijdag 12 tot en met zondag 14 augustus en belooft 'heerlijke wijnen en gerechten onder het genot van gezellige muziek'. Met meer dan 100 wijnen is er genoeg te proeven en voor wie daarna nog goed kan mikken, is er een Jeu de Boules-baan aanwezig. Het Wijn Festijn reist door het hele land en stopt eerst in onder meer Leiden en Nijmegen alvorens zij neerstrijkt in het Haagse.

Gratis SUPpen voor schone grachten

Wil je sportief bezig zijn en tegelijkertijd de stad schoon houden? In de zomermaanden kan iedereen bij Kaai 13 aan de Dunne Bierkade een gratis SUP-board lenen om zwerfafval uit het water te vissen. Bij SUPpen peddel je vooruit door het water terwijl je op een groot surfboard staat. De route loopt door de Haagse grachten en duurt ongeveer twee uur.
Houd deze zomer de website van Den Haag FM in de gaten voor nog meer zonnige uittips.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!