Coach helpt blinden en mensen in rolstoel of scootmobiel reizen met de tram: 'Vergroot je vrijheid'

© Voorall
DEN HAAG - Met de aanpassing van tramlijn 17 rijden er in Den Haag inmiddels acht tramlijnen die goed toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel of scootmobiel. Ook voor blinden en slechtzienden zijn de zogeheten gelijkvloerse trams beter toegankelijk. Om die reizigers te helpen organiseert stichting Voorall begeleidingsritten. 'Zo leer je veilig en zelfstandig rijden.'
Langzaam verdwijnen de oude roodbeige trams uit het straatbeeld in Den Haag. Ze worden vervangen door Avenio-trams. Die hebben geen trapje, waardoor je vanaf het perron makkelijker de tram in kan komen.
Om mensen daarmee te helpen organiseert Voorall speciale begeleiding. Je krijgt een coach met wie je maximaal drie ritten met de tram maakt. 'Tijdens de ritten leert de coach je de handigheidjes die belangrijk zijn bij het reizen, bijvoorbeeld bij welke deur je het beste kunt instappen, hoe je je scootmobiel of rolstoel neerzet en waar je het beste kunt zitten als je blind of slechtziend bent', aldus Voorall.

Vergroot je vrijheid en je wereld

Volgens de belangenorganisatie is het Haagse openbaar vervoer goed toegankelijk voor iedereen, maar maken mensen in een rolstoel of slechtzienden er niet zoveel gebruik van. Voorall vindt dat het beter kan.
'Zelfstandig reizen met openbaar vervoer is namelijk een belangrijke voorwaarde om op een gelijkwaardige wijze te kunnen deelnemen aan de samenleving. Vergroot je vrijheid, je zelfstandigheid en je wereld door te reizen met de tram', aldus de stichting.
De tramlijnen 2, 3, 4, 9, 11, 15, 16, 17, 19 en 34 zijn inmiddels allemaal geschikt voor reizigers met een beperking. Je kunt je opgeven voor 'Kennismaking Haags openbaar vervoer' bij: Voorall, 070 - 365 52 88 of via info@voorall.nl
LEES OOK:

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!