Waar komen alle stokrozen vandaan? 'Een kiertje in de stoep is al genoeg om te groeien'

De stokrozen groeien ook aan verkeerspalen
De stokrozen groeien ook aan verkeerspalen © Merijn van Grieken
DEN HAAG - Wit, roze en soms dieprood: de stokrozen lijken door de hele stad als paddestoelen uit de grond te schieten. Maar waar komt deze kleurrijke overname eigenlijk vandaan? Het Haagse Groen, onderdeel van de gemeente en gespecialiseerd in onze stadsnatuur, legt het uit.
Langs gevels, muren en in de berm voeren stokrozen tussen juni en augustus op veel plekken de boventoon. De stengels zijn relatief dik en kunnen tot wel drie meter hoog worden. De bloem laat zijn zaadjes gemakkelijk los door wind, waardoor hij zich snel verspreidt. Daarbij heeft de kleurrijke plant weinig onderhoud, water en ruimte nodig. 'Een kiertje in de stoep is al genoeg om te groeien', aldus het Haagse Groen.
Onder meer door het warmere weer van de afgelopen jaren kreeg de stokroos meer ruimte. Maar ook bewoners dragen eraan bij door de toenemende aanleg van geveltuintjes en boomspiegels [een stukje aarde rondom een boom, red.]. 'Daardoor zijn ze op verrassend veel plekken te zien.' Ook omdat de bloem zo makkelijk toegankelijk is voor bijen, vlinders en hommels, verspreidt het stuifmeel zich daarnaast gemakkelijk.
© Merijn van Grieken

Droge voeten

Dat de stokroos vaker is te zien in Duinoord, de Vogelwijk en het Regentesse-, Zeehelden- en Statenkwartier is geen toeval. Deze wijken zijn op het zand gebouwd en de bloem houdt van droge voeten. In wijken die op het nattere veen zijn gebouwd, zal je de stokroos dus beduidend minder zien.
Bijzonder aan de stokroos is dat hij het eerste jaar alleen maar bladeren heeft. In zijn tweede jaar groeit hij pas de grote opvallende bloemen die inmiddels onderdeel zijn van het straatbeeld. 'En alleen als hij het écht leuk vindt, gaat hij langer mee dan dat.'

In een badkuip

In Scheveningen besloot bewoner Alexander het heft in eigen handen te nemen. Hij kweekte de stokrozen in zijn badkuip en plantte de zaailingen in de boomspiegels van het Belgischeplein. Andere bewoners werden enthousiast en volgden zijn voorbeeld, waarna stokrozen werden geplant door de hele buurt. Het project kreeg de Gulden Klinker uitgereikt, een gemeentelijke erkenning voor buurtinitiatieven.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!