Energietoeslag aanvragen is te 'omslachtig': 'Ouderen zijn de dupe'

© Claudia Love (Unsplash)
DEN HAAG - Energietoeslag aanvragen is voor ouderen veel te ingewikkeld. Dat zegt ouderenorganisatie ANBO. Het aanvragen moet voor een groot deel online worden gedaan. Maar niet iedereen kan dat. 'Sommige ouderen willen graag een papieren aanvraagformulier thuisgestuurd krijgen', aldus ANBO. Hart voor Den Haag heeft raadsvragen gesteld aan de wethouder.
Inwoners van Den Haag met een inkomen op of net boven het sociaal minimum krijgen dit jaar eenmalig 900 euro energietoeslag. Vanuit de overheid komt 800 euro, daar doet de gemeente 100 euro bovenop.
Al vanaf het begin is er gedoe met het aanvragen van de toeslag. Van problemen met de website tot verkeerde bedragen. Hart voor Den Haag is het zat. 'Voornamelijk ouderen die zelf geen computer hebben of totaal niet computervaardig zijn, blijken hiervan de dupe. Het is in Den Haag zo goed als onmogelijk om met een formulier via de post, de energietoeslag aan te vragen', aldus de grootste partij van de stad.

'Van de zotte'

ANBO vindt dat de gemeente Den Haag de aanvraagformulieren moet opsturen. 'Den Haag zegt dat ze naar een gemeentelijk loket moeten gaan om daar hulp te krijgen met de digitale aanvraag of een papieren formulier moeten ophalen. Maar sommigen zijn weinig tot niet mobiel en kunnen niet naar een loket.'
Na klachten van ANBO heeft de gemeente geregeld dat de ouderenvereniging namen en adressen van leden mogen mailen, zodat er alsnog een papieren formulier op de post wordt gedaan. Maar ANBO 'vindt het van de zotte dat het op zo'n omslachtige manier moet'. De belangenvereniging vindt dat mensen in Den Haag zo'n formulier telefonisch moeten kunnen aanvragen. 'Net als in andere gemeenten.'

Luiken dicht

Raadslid Rita Verdonk en fractievertegenwoordiger Monique van Stuijvenberg horen geregeld klachten over het aanvragen van de energietoeslag. Ze snappen niks van het moeilijke gedoe.
'Voor een hitteplan kan de gemeente een schifting maken op leeftijd en alle bewoners boven de 74 jaar aanschrijven met tips over hoe om te gaan met de warmte (net alsof deze mensen dit nog nooit eerder hebben meegemaakt), maar als het om het aanvragen voor de zo noodzakelijke energietoeslag gaat, gaan de luiken dicht en kan deze alleen via de website aangevraagd worden?', aldus Verdonk.
Dat ambtelijke geneuzel ook altijd
'Laat deze mensen of hun woordvoerder gewoon via de telefoon een formulier aanvragen en met alle bijlagen opsturen naar de gemeente. Denk eens mee gemeente Den Haag en verplaatst je eens in de situatie van een ander die niet computervaardig of goed ter been is, dat ambtelijke geneuzel ook altijd!', zegt Stuijvenberg.
Hart voor Den Haag wil van het stadsbestuur weten waarom het 'zo omslachtig' geregeld is.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!