Chuck Deely-festival krijgt tweede editie met optredens door de hele binnenstad

Archief
Archief © Chuck Deely
DEN HAAG - Hij was de enige straatmuzikant in Den Haag met een vergunning voor het leven, het ging hem puur om de muziek: Chuck Deely. De markante muzikant overleed in januari 2017 na een fikse griep op 62-jarige leeftijd. Na de eerste editie van het festival 'The Streets of Chuck Deely', volgt er eind deze maand opnieuw een eerbetoon, en dat is niet zomaar. 'Dat het verbod op straatmuzikanten in Den Haag is opgeheven, was mede het gevolg van de eerste editie van The Streets Of Chuck Deely.'
'Iedereen kende Chuck Deely. Als je hier in de Grote Markstraat liep, wist je dat hij speelde', vertelde festivalorganisator Robert-Jan Rueb eerder bij Omroep West. Het was zijn vaste stek, maar ook in de buurt van Den Haag Centraal liet de straatmuzikant van zich horen.
Twee jaar na zijn overlijden werd Chuck Deely voor het eerst geëerd met zijn eigen festival. Daarna maakten coronamaatregelen twee jaar lang een eerbetoon niet mogelijk, maar zondag 28 augustus kan de organisatie weer flink uitpakken. 'Er zijn akoestische optredens door de hele binnenstad, er treden geen grote groepen op, het geluidsvolume blijft laag en de acts staan niet langer dan 30 minuten op dezelfde plek.'

Inzamelingsactie

Chuck Deely was een markante verschijning in de Haagse binnenstad. Dat hij erg geliefd was, bleek wel uit een inzamelingsactie die werd gehouden toen hij vlak voor kerst 2016 in het ziekenhuis belandde. Voor hem werd toen bijna 5.000 euro ingezameld, omdat hij vanwege zijn ziekenhuisopname niet kon optreden en daardoor inkomsten misliep.
Deely heette eigenlijk Charles Edward Deely III en werd in 1954 geboren in het Amerikaanse Detroit. Via allerlei omzwervingen kwam hij in Den Haag terecht. Deely werd in 2017 na een onwelwording met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht, maar onderweg kreeg hij een hartaanval. Het lukte toen nog hem te reanimeren, maar niet veel later overleed hij alsnog. Daags na zijn dood werd in het Paard in Den Haag een herdenkingsdienst gehouden, die live bij Omroep West te zien was.

Dertig artiesten in binnenstad

Dertig artiesten treden zondagmiddag 28 augustus van 13.00 tot 17.00 uur op in de binnenstad van Den Haag. Het festival 'The Streets of Chuck Deely' sluit om 17.15 uur af met de uitreiking van de Chuck Deely Award (een replica van het beeldwerk van kunstenaar Vincent de Kievit) voor de beste act van het festival en de Chuck Deely Aanmoedigingsprijs voor het meestbelovende nieuwe talent.
Chuck Deely wordt op verschillende manieren herdacht. Bij de tramondergang bij de Turfmarkt is zijn beeltenis op een muur geschilderd. Er verscheen een boek over hem en in november 2017 werd bij de Rijnstraat een bronzen beeldje van hem onthuld op de plek waar Chuck bijna dagelijks speelde.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!