'Opkankeren' en 'rot op' op camper geklad: Bohemen geschrokken van vandalisme

DEN HAAG - 'Flabbergasted', waren ze bij het filiaal van een bakkerij Maison Kelder aan de Arabislaan. En in de buurt was het het gesprek van de dag, vertelt een andere bewoner van de Bohemen en Meer en Bos. Een camper die al een paar dagen geparkeerd stond in de wijk is beklad. 'Opkankeren' stond er op de voorruit. En 'Rot op' op een ander raam. En dat zijn ze in de wijk niet gewend.
Door: Maarten Brakema
Bohemen weet direct waarover het gaat als op straat het woord 'camper' valt. De medewerkster van de bakkerij wenkt. 'Loop maar mee, dan zal ik laten zien waar hij stond.' Door de zaak gaat het, via de achteruitgang naar een stil stukje van de Mimosastraat. Aan de ene kant parkeergarages, aan de andere kant parkeervakken.
Hier stond ie dus. De camper. Woensdagmorgen was er nog niets aan de hand, vertelt de mevrouw van de bakker. Maar woensdagmiddag had iemand er in grote letters op de voorruit dat woord gezet. Dat woord dat ze hier liever niet hardop uitspreken. 'Opkankeren'. Op de zijruit, aan de passagierskant: 'Rot op'. Het had wel effect gehad. De camper was nog dezelfde avond verdwenen.

Een dorp in Den Haag

Toch praat Bohemen er donderdag nog over na. De zon schijnt. De rest van Den Haag is ver weg. Hier hoor je geen sirenes, geen geratel van de wielen van trams. Het is rustig op straat. Alleen de hoge bomen ruisen. Zeker nu in de vakantie. Het Dalton is gesloten.
Dit is bijna een dorp in Den Haag, vertelt een buurtbewoner. Bewoners iets ouder dan gemiddeld in de stad. Woningen veelal net na de oorlog gebouwd. Gazons strak geschoren. Perkjes keurig bijgehouden. Hortensia's in bloei. Zelfs de portiekflats ademen hier nog de grandeur die mensen van buiten graag bij Den Haag willen laten horen.
Dat woord – de wijk rilt ervan.

Niet de manier

Natuurlijk, vertelt de bloemenman: het kan soms lastig zijn om tegenwoordig hier je auto te parkeren. Even verderop wordt aan de riolering gewerkt, met als gevolg dat er tijdelijk enkele parkeerplaatsen zijn gesneuveld. Daarom moeten mensen uitwijken. Maar dan nog: geen reden om zo de eigenaar van de camper te bejegenen.
En dit hadden ze toch echt niet in wijk verwacht. Deze taal. 'Dit lijkt me niet de manier om het gesprek aan te gaan', klinkt het in de buurtapp. 'Ik dacht altijd nog dat wij in deze wijk met elkaar in gesprek konden', vertelt een meneer die z’n hondje uitlaat. Plastic zakje en schepje in de hand.
Zo onnodig. Zo ongepast, vindt Bohemen en Meer en Bos.

Niet verboden

In de wijkkrant vertelt een anonieme bewoner van de wijk dat er soms ergernissen leven vanwege het langdurig parkeren van caravans en campers op straat. Dat belemmert het uitzicht. Het staat niet fraai.
Toch mag het wel, maakt de gemeente Den Haag op de eigen website duidelijk. Zij het met beperkingen. 'U mag een aanhangwagen, camper, caravan of ander lang voertuig niet langer dan drie achtereenvolgende dagen op de weg parkeren. Dit is vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV, artikel 5.6.) van de gemeente. Het maakt daarbij niet uit of u de aanhangwagen, camper of caravan dagelijks verplaatst binnen de gemeente.'
Wie z'n camper of caravan langer op straat zet, riskeert een boete. Of hij kan zelfs worden weggesleept.
De camper in de Mimosastraat stond er zeker nog geen drie dagen, verzekeren meerdere mensen. Toch was iemand hem nu al zat. En maakte dat zeer duidelijk. Maar Bohemen en Meer en Bos is er nog niet over uitgesproken.
© Maarten Brakema

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!