Werkzaamheden Lange Poten duren twee keer zo lang als gepland: 'Niet gecommuniceerd met ondernemers'

De Lange Poten ligt al bijna twee maanden open
De Lange Poten ligt al bijna twee maanden open © Den Haag FM
DEN HAAG - Bijna twee maanden zijn er nu werkzaamheden bezig op de Lange Poten om de gas- en waterleidingen te vervangen. Maar terwijl de grond voor de deur van ondernemers openligt, zijn er al een week geen bouwvakkers meer te bekennen. Ondernemers zouden naar eigen zeggen niet geïnformeerd zijn over hun vertrek en de voortgang van de werkzaamheden, die nu drie maanden in beslag nemen in plaats van de voorgenomen anderhalve maand.
Tijdens de bouwvak [de collectieve zomerstop voor bouwbedrijven, red.] zijn de bouwvakkers niet actief. In midden Nederland duurt deze van 23 juli tot en met 13 augustus. Hart voor Den Haag liet woensdag weten in de bres te willen springen voor de ondernemers die nadelige gevolgen zouden ondervinden van de werkzaamheden. Volgens de partij moet, zolang bouwbedrijven niet actief zijn, de opengebroken grond ook weer netjes worden dichtgemaakt.
Ton Kroeze van de Ondernemersvereniging Pleinkwartier bevestigt dat de bouwplannen niet zo lopen als afgesproken, weet hij uit een gesprek met de omgevingsmanager, die het bouwproject begeleidt. ‘Het was de bedoeling dat deze werkzaamheden vóór de bouwvak klaar zouden zijn; dat is overduidelijk niet gelukt. Van wat ik heb begrepen zijn ze op de helft. Over twee weken wordt het werk weer hervat en dan zouden ze rond 8 september klaar moeten zijn. Deze informatie is kennelijk niet goed gecommuniceerd met de ondernemers.’
De Lange Poten ligt al twee maanden open
De Lange Poten ligt al twee maanden open © Den Haag FM

Spaghetti van kabels

De werkzaamheden zouden bij aanvang al vertraging op hebben gelopen door de wegafsluitingen die enige tijd in het centrum hebben gestaan, ook op de plek waar op de Lange Poten gegraven moest worden. ‘Ze stonden er eerst in verband met Veteranendag en volgens mij hebben ze het toen laten staan omdat er rekening gehouden werd met boerenprotesten. Daardoor kon het bouwverkeer er niet bij.’
Ook zou er verwarring bestaan over het grote aantal kabels dat inmiddels door de grond loopt. ‘Er is zo veel ondergrondse infrastructuur dat ze soms niet eens weten wat het is en of het überhaupt nog functie biedt. Van wat ik begreep zijn er heel veel kabels bijgelegd, maar zijn sommige oude nooit weggehaald. Het is een soort van spaghetti van kabels geworden’, zegt Kroeze.

Winkels en woningen

Dezelfde werkzaamheden staan de komende periode op de planning voor de Korte Houtstraat en de Korte Poten. Kroeze: ‘Daar is het ook druk met winkels en woningen aan beide kanten. De Lange Poten is nog zodanig breed dat je het een soort van kan negeren, maar in deze smalle straten wordt het voor bezoekers een stuk lastiger. We moeten nog maar zien hoe dat er dan uit gaat zien.’
Kroeze geeft aan begrepen te hebben dat zowel ondernemers als bewoners binnenkort een informatiebrief zullen ontvangen met informatie over het verdere verloop van de werkzaamheden in het Pleinkwartier.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!